Meny

Jensen angrer ikke på rådet til kommunene

Frp-leder Siv Jensen angrer ikke på uttalelsene om at kommunene bør si nei til å bosette flyktninger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Frp-leder Siv Jensen angrer ikke på uttalelsene om at kommunene bør si nei til å bosette flyktninger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Frp-leder Siv Jensen angrer ikke på oppfordringen til kommunene om å si nei til å bosette flere flyktninger. Hun sier det økende antallet asylsøkere vil skape problemer for Norge.

– Jeg står for det jeg sa, selv om bildene vi ser er sterke og gjør inntrykk på oss alle. Det er frustrerende at oppmerksomheten rettes innover i stedet for utover, sier Jensen til NTB.

Under valgkampåpningen i Ålesund for tre helger siden oppfordret hun alle landets kommuner til å si nei til å bosette flyktninger. Utviklingen de siste dagene har ikke fått henne til å endre mening.

– Jeg er overbevist om at det er best å hjelpe i nærområdene. Uten forsterket innsats i regionen vil det ikke bli noen løsning på flyktningkrisen, sier hun.

Les også: Strøm av nordmenn til Lesbos for å hjelpe

– To tunger

Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke overrasket over at Jensen holder på sitt.

– Men hun fremstår jo som ganske upåvirket av situasjonen Europa og verden står overfor. At vi tar imot kvoteflyktninger vil jo nettopp bidra til å dempe noe av trykket i nærområdene, sier Støre til NTB.

Han mener regjeringen fremstår som splittet i synet på flyktningkrisen.

– Statsministeren og utenriksministeren maner til dugnad og forsterket innsats blant kommuner, frivillige og næringsliv, mens finansministeren gjentar sin oppfordring til kommunene om å boikotte Syria-avtalen, sier han.

KrF-leder Knut Arild Hareide er enig med Støre i at regjeringen synes å romme svært ulike syn på hva Norge bør gjøre for å avhjelpe flyktningkrisen.

– Jensen og Frp har ennå ikke har svart på hvordan de mener vi bør hjelpe dem som ikke har mulighet til å oppnå trygghet i nærområdene, sier Hareide.

Store problemer

Fremskrittspartiet sto utenfor det brede forliket på Stortinget om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene. Hovedbegrunnelsen var manglende kapasitet i kommunene og at mange allerede venter i mottak på et sted å bo.

– Frp var ikke en del av avtalen, men vi har sagt at vi vil følge den opp i regjering. Samtidig er det opplagt for alle at dette vil kreve mye av Norge. Asylanttilstrømmingen vil skape problemer og sette mottaksapparatet vårt under betydelig press, sier Jensen.

Hun viser til at Norge kan påvirke antallet kvoteflyktninger landet tar imot, men i utgangspunktet ikke kan kontrollere antallet asylsøkere.

– Sammensatt bilde

Frp-lederen har merket seg det folkelige engasjementet for å hjelpe flyktningene og berømmer dem som stiller opp.

– Men det er jo ikke sånn at hele Norge plutselig synes det er greit å åpne alle porter. Vi tar allerede en stor del av byrden. Og krisen vil ikke løses av at vi liberaliserer regelverket. Snarere tvert imot, da vil flere legge ut på den farefulle ferden mot Europa. Det vil være et signal om fortsatt migrasjon, sier hun.

Jensen viser til at flyktningene og migrantene har sammensatt og ulik bakgrunn.

– Det vi nå ser er mennesker som tar seg til Europa for egen maskin. Vi vet ikke hva slags behov for beskyttelse de reelt sett har. Det er ikke gitt at alle er flyktninger som kvalifiserer for opphold, sier hun.

Les også: « For mange» ber­­gen­­sere vil gi husrom til flyk­t­­nin­­ger

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus