Ap mener Oslo-byrådet er arrogant om eldreomsorg

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) mener at byrådet i Oslo ikke ville varslet åpenhet om feil i eldreomsorgen hvis det ikke var for at det er valgkamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden rapporteringen ble satt i system ved inngangen til 2013 er det meldt fra om 8.000 alvorlige hendelser i eldreomsorgen i hovedstaden. Men innholdet i rapportene har vært unntatt offentlighet.

Det blir det slutt på nå:

– Jeg må konstatere at kommunen utsettes for massiv kritikk om manglende åpenhet om enkeltsaker. Det er min vurdering at det ikke er mulig å imøtekomme denne kritikken på annen måte enn å åpne for offentlig innsyn, sier eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) i Oslo til NTB.

Les også: Regje­rin­gen vil lage trygg­hets­stan­dard for sykehjem

Arroganse

Johansen mener beslutningen ikke ville kommet hvis det ikke var fordi det er valgkamp:

– Dette er ikke noe svar. Det er kun et grep for å forsøke å komme seg ut av en vanskelig situasjon med kritiske spørsmål midt i en valgkamp. Byrådet fikk Adresseavisens innsynsbegjæring i april. Jeg etterlyser mer ydmykhet og mindre arroganse, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen til NTB.

Les også: Antall demen­s­til­fel­ler kan tredobles på 35 år

Tidkrevende sladding

Kvalbein sier at innsynsbegjæringene har reist en rekke prinsipielle spørsmål, og at innsyn må gis innenfor lovens rammer. Det innebærer sladding av taushetsbelagte opplysninger og slik at personer ikke identifiseres.

– Dette må gjøres manuelt og er et betydelig arbeid. Jeg kan ikke nå si når arbeidet er gjennomført, men det vil ta tid, sier eldrebyråden.

– Svært kritikkverdig, lyder det fra Johansen, som minner om at det ble bedt om innsyn for et halvt år siden.

Les også: Syke­plei­ere mener liv står i fare i eldre­om­sor­gen

Fikk nei

Da Adresseavisen gikk gjennom 1.781 rapporter om alvorlige avvik i eldreomsorgen i Trondheim, ble resultatet en serie artikler om vold, overgrep, trusler og feilmedisinering.

Så ba avisen om innsyn i de tilsvarende dokumentene i Oslo og Bergen, men fikk nei.

Det førte til at Raymond Johansen tirsdag gikk ut med et løfte om full åpenhet dersom Ap vinner valget i Oslo 14. september.

Dagen etter svarte det sittende byrådet med å kunngjøre det samme.

Les også: Store varia­sjo­ner i pengebruk på mat til eldre

Personvernpolicy