Norske EØS-midler til Ungarn:Vidar Helgesen vurderer å la EØS-millioner rulle i Ungarn igjen

UNGARN-STRIDEN: Vidar Helgesen og den ungarske statsråden János Lázár har fått i gang samtaler for å få i gang EØS-programmet i Ungarn igjen. Men Lázár fortsetter etterforskningen av Norges samarbeidspartner. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
UNGARN-STRIDEN: Vidar Helgesen og den ungarske statsråden János Lázár har fått i gang samtaler for å få i gang EØS-programmet i Ungarn igjen. Men Lázár fortsetter etterforskningen av Norges samarbeidspartner. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Ungarn og Norge har hatt vellykkede samtaler for å gjenoppta norske EØS-utbetalinger til landet. Samtidig fortsetter ungarerne å etterforske stiftelsen Norge ønsker å bruke til å fordele pengene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En langvarig strid mellom Norge og Ungarn om styringen med norske EØS-midler kan være på vei til en løsning etter tekniske samtaler mellom landene.

Samtidig vedgår også Norge, etter en revisjon, at oppfølgingen av hvordan de norske bevilgningene blir fordelt, trenger forbedringer.

I et brev europaminister Vidar Helgesen (H) sendte til den ungarske statsråd János Lázár i mai, som ABC Nyheter har fått innsyn i, avtalte de to samtaler i Brussel for å avklare uenighetene.

– På bakgrunn av disse møtene er vi nå inne i en prosess der vi vurderer situasjonen. Det er for tidlig å si noe mer detaljert foreløpig, opplyser kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter etter at samtalene nå er gjennomført.

Men i Ungarn avdekker avisen Magyar Nemzet at Helgesens motparter ser ut til å spille et dobbeltspill i denne konflikten med Norge.

Parallelt med samtaler for å komme overens med Norge, er det besluttet å fortsette politietterforskningen av måten de norske pengene fordeles på i Ungarn.

Les også: Ungarns statsminister Orbán med kraftige beskyldinger mot Norge

Norge stoppet utbetalingene

Akkurat denne mistanken som kastes på forvaltningen av midlene, utløste konflikten med Norge. Ungarske myndigheter har nemlig grepet inn mot de avtalte ordningene for styringen med de norske midlene i landet.

Regjeringen til den konservative statsminister Viktor Orbán beskyldte organisasjonen som styrer midlene, for å være alliert med opposisjonen i landet og favorisere prosjekter som tjener dem.

Det førte til at Solberg-regjeringen i mai 2014 suspenderte utbetalingene av EØS-midler til Ungarn.

Les også: – Uttilatelig norsk innblanding

Var ting å rette på

I brevet fra Helgesen går det samtidig frem at det har vært kritikkverdige forhold rundt forvaltningen av midlene i Ungarn.

Et internasjonalt revisjonsselskap har vært hyret inn for å vurdere forholdene, og konkluderer ifølge Helgesen med at forvaltningen av fondene til beste for frivillige organisasjoner i Ungarn, er god og effektiv.

Men, revisorene anbefalte også «noen forbedringer». De går blant annet ut på å styrke dokumentasjonen i prosessen for å velge ut hvem og hva som skal få pengestøtte. Det bør også lages retningslinjer for kostnader og forbedringer av økonomirapporteringer.

Les også: Frankrike og Tyskland krever samarbeid om migrant­kri­sen