Bjørnson-akademiet gir Snowden-pris til tom stol

Neste helg er Edward Snowden invitert til Norge for å motta Bjørnsonprisen i Molde, men av frykt for at han vil bli utlevert til USA vurderes seremonien å flyttes til russergrensen. Arkivfoto: Charles Platiau (AP Photo / NTB scanpix)
Neste helg er Edward Snowden invitert til Norge for å motta Bjørnsonprisen i Molde, men av frykt for at han vil bli utlevert til USA vurderes seremonien å flyttes til russergrensen. Arkivfoto: Charles Platiau (AP Photo / NTB scanpix)

Bjørnsonprisen blir utdelt i Molde og plassert på en tom stol der varsleren Edward Snowden skulle ha sittet. Det er ikke praktisk mulig å dele ut prisen på grensen til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har jobbet med flere alternativer for tildelingen til Snowden. Slik det ser ut nå kommer ikke Snowden til Molde 5. september for å motta prisen. Dette fordi norske myndigheter ikke har vært i stand til å garantere for hans sikkerhet, sier Thomas Hylland Eriksen til NTB.

Han sitter i programkomiteen for Bjørnsonprisen 2015 til Edward Snowden, og bekrefter at ett av alternativene var å dele prisen ut på den norsk-russiske grensestasjonen på Storskog.

– Det var snakk om å gjøre det. Men det viste seg ikke å være praktisk mulig. Det som skjer nå, er at det vil være en tom stol hvor Edward Snowden skulle ha sittet. Så håper vi å fysisk kunne overrekke ham prisen en gang, sier Hylland Eriksen.

Bakgrunn: USA har bedt Norge om å pågripe Snowden

På storskjerm

Snowden vil imidlertid antakelig være i stand til å se sin tomme stol når han er med i direkte videooverføring fra Moskva.

– Vi vil snakke med ham på direkten mens arrangementet pågår, sier Hylland Eriksen som legger til at norske myndigheters håndtering av denne saken viser at Norge er en langt mindre suveren stat enn det de fleste tror.

Hylland Eriksen er ikke overrasket over at USA har anmodet Norge om å pågripe Snowden dersom han kommer til Norge.

– Det viser bare at Snowden vurderte rett da han ikke turte å komme til Molde selv av frykt for at norske myndigheter ikke kunne garantere hans sikkerhet, sier Hylland Eriksen til NTB.

Les også: Støre vil ikke hjelpe Snowden til Norge

Avslo asylsøknad

Problemstillingen har ikke vært ukjent for norske myndigheter. I 2013 avslo daværende justisminister Grete Faremo (Ap) asylsøknaden etter at Norsk P. E. N tok initiativ til å hente Snowden til Norge som en overføringsflyktning. Formelt var det UDI som sto for avslaget da de kom frem til at Snowden ikke var en skribent, og dermed ikke kunne omfattes av fribyordningen.

– Ønsket utlevert

I pressemeldingen fra 7. juni 1993, er følgende sitat lagt ut som en uttalelse fra justisministeren:

– Jeg vil tilføye at Snowden er ønsket utlevert av USA i anledning strafforfølgning. Strafforfølgning i demokratiske stater med slikt strafferettssystem som det amerikanske, faller i utgangspunktet utenfor asylretten. Det er ikke aktuelt å benytte ordningen for overføringsflyktninger for å vurdere beskyttelse i dette tilfellet, sier justis- og beredskapsministeren.