– Røykerne blir behandlet slik jødene ble under krigen

Kystpartiet kjemper for å bygge flere røykerom og mener det er diskriminerende at røykere må gå ut for å ta seg en røyk.
Kystpartiet kjemper for å bygge flere røykerom og mener det er diskriminerende at røykere må gå ut for å ta seg en røyk. Foto: Jon Hauge / Aftenposten

Ordførerkandidat sjokkerer. Kystpartiets fylkesleder: – Helt grei sammenligning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– At de som har blitt så uheldige å bli avhengige av røyken liksom skal bli hengt ut ved å måtte gå ut for å røyke, er ikke greit. Slik blir de tilsidesatt av miljøet… Jeg vil absolutt sammenligne diskrimineringen med hvordan jødene ble diskriminert under krigen, uttalte Kristian Andersen, ordførerkandidat for Kystpartiet, til torsdagsutgaven av iTromsø.

Leder for Kystpartiet i Troms, Geir Finne, støtter uttalelsen overfor NRK:

Faksimile iTromsø torsdag 27.08.
Faksimile iTromsø torsdag 27.08.

– Sist gang vi hadde en systematisk diskriminering med loven i ryggen var under andre verdenskrig. Uttalelsen er satt på spissen, men Kristian er ung, og snakker rett fra levra, slik vi har som grunnprinsipp å gjøre i Kystpartiet, sier leder for Kystpartiet i Troms, Geir Finne, til NRK.

Andersen presiserer overfor NRK at uttalelsen ikke «har noen ting med jødene som ble drept under krigen» å gjøre, kun med måten de ble diskriminert på.

Partiprogrammet til Kystpartiet omtaler også røykeloven som diskriminering, ettersom røykere må gå ut ifor å røyke. De kjemper for å innføre røykerom.

Leder for Senter mot antisemittisme Rachel Suissa mener uttalelsen vitner om en bagatellisering av grusomhetene jødene ble utsatt for under krigen.

– Slike uttalelser avslører total kunnskapsmangel, sier hun til NRK.

Personvernpolicy