Feil oppdaget i mange valglister til kommunevalget

Valglistene i 45 kommuner inneholder feil med hvor mange politikere det er mulig å slenge på fra andre partier. Nå blir kommunene anmodet om å trykke opp sedlene på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved kommunestyrevalg er det mulig å føre opp enkeltkandidater fra andre lister og partier dersom man liker en person, men ikke vil stemme på vedkommendes parti. Det kalles "å slenge" inn enkeltpersoner, og hvor mange det er mulig å føye til utenom partilisten, regnes ut lokalt. Antallet skal være en firedel av det totale antallet i kommunestyret, men alltid rundet av nedover til nærmeste hele tall.

Nå er det avdekket at hele 45 kommuner av ukjente årsaker har oppført feil antall slengere det er anledning å føre opp på årets stemmesedler.

Kommunalt ansvar

–Det er kommunenes ansvar å rette opp disse feilene, og vi har anmodet dem om å gjøre dette. Nye stemmesedler er i ferd med å bli trykket opp de aller fleste steder, sier fagdirektør Siri Dolven i Kommunal- og moderniseringsdepartementet til NTB.

Hun sier det virker tilfeldig hvilke kommuner som har oppdatert feil i listene, de 45 kommunene er spredt over hele landet og det er heller ikke noe alfabetisk rekkefølge på navnene.

–Antallet slengere det er mulig å legge til på valglistene varierer mellom kommunene og bestemmes av hvor mange som utgjør kommunestyret på hvert enkelt sted. I mange kommuner kan det se ut som om de som har regnet, har rundet av oppover og ikke nedover når antallet er kalkulert, sier Dolven.

13 ble 6

Fredrikstad kommune offentliggjorde onsdag at det ved en feil er oppført at det bare er mulig å føre opp seks slengere under valget. Det riktige tallet er 13. Nå trykker kommunen opp nye stemmesedler som skal brukes under valget. Kommunen opplyser velgerne at det fremdeles er mulig å bruke de gamle sedlene og føre opp flere navn enn hva det er satt av plass til.

– Fredrikstad kommune gjør oppmerksom på at stemmer avgitt på de feiltrykte sedlene, er fullt ut gyldige på lik linje med stemmer avgitt på nye stemmesedler, skriver kommunikasjons- og servicesjef Ingrid Trømborg i kommunen.

Personvernpolicy