Snekrer budsjett mens stormen raser

Finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H) samler denne uken regjeringen for å gjøre unna årets andre budsjettkonferanse. Det skjer mens usikkerheten både i Norge og internasjonalt er tiltakende. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)
Finansminister Siv Jensen (FrP) og statsminister Erna Solberg (H) samler denne uken regjeringen for å gjøre unna årets andre budsjettkonferanse. Det skjer mens usikkerheten både i Norge og internasjonalt er tiltakende. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

Regjeringen starter onsdag innspurten mot neste års budsjett. Det skjer mens oljeprisen kryper videre ned på 40-tallet, børsene stuper og Kinas trøbbel sprer usikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen kan ikke stole på at skattekutt er nok til å bekjempe økende ledighet på kort sikt, advarer sjeføkonom Roger Bjørnstad fra Samfunnsøkonomisk analyse.

– Skattekutt er vel og bra for å skape omstilling i næringslivet, men er ikke et egnet tiltak for å bekjempe en arbeidsledighet som er i ferd med å øke, sier han til NTB.

– For meg høres det ut som om regjeringen selger inn skattelettene som det, men det mener jeg blir litt feil, forklarer han.

Onsdag samles regjeringen i Oslo for å legge siste hånd på statsbudsjettet for 2016. Årets andre budsjettkonferanse er siste sjanse for fagstatsrådene til å få plusset på sitt budsjett – eller unngå kutt.

Les også: Børsene i Asia fortsetter å stupe

– Viktig å skille

I sine første budsjetter har regjeringen fjernet arveavgiften, kuttet formuesskatten og gitt skatteletter både til bedrifter og folk flest. Målet har vært økt næringsaktivitet, flere jobber og økt konkurransekraft.

Men Bjørnstad mener det er viktig å skille mellom generelle konjunkturer og omstillingsbehovet som ligger i at Norge må vekk fra olje og gass til annen eksport.

Sjeføkonomen har mer tro på tradisjonelle virkemidler, som offentlige investeringer og økte overføringer til kommunene, i den umiddelbare kampen mot ledigheten.

– Skattelettelser til forskning og utvikling og næringsstøtte til innovasjon bør gå uavhengig av konjunkturer, sier Bjørnstad.

Statistisk sentralbyrå anslo i juni en ledighet på 4,2 prosent i Norge.

Les også: – Norge er et av landene som vil merke det mest

– Overskygger alt

Oljeprisens fall på 60 prosent det siste året har forsterket effekten av fallet i oljeinvesteringer i Norge.

Finansminister Siv Jensen (Frp) er opptatt av å få til en vellykket omstilling kombinert med lavest mulig arbeidsledighet.

– Situasjonen i norsk økonomi overskygger alt i budsjettarbeidet. Vi er opptatt av å møte disse omstillingsutfordringene som norsk økonomi står midt oppi, på en god måte. Vi er selvfølgelig opptatt av arbeidsledigheten, sa hun nylig til Stavanger Aftenblad.

Jensen minner samtidig om at et moderat lønnsoppgjør, rentenedgang og svekket kronekurs har bidratt til å styrke næringslivets konkurranseevne betydelig.

Les også: Spår rentekutt etter børsras

– Grunn til uro

Faren for en kraftig oppbremsing i Kina, en av de viktigste motorene i verdensøkonomien i flere tiår, har skapt frykt for en ny krise i internasjonal økonomi. Det ga seg utslag i et ras på verdens børser mandag.

– Det er grunn til bekymring for utviklingen vi ser i Kina og i den internasjonale økonomien. Den kan forsterke perioden med lave oljepriser og dermed også utfordringene som vi har i norsk økonomi, sa statsminister Erna Solberg (H) til NTB mandag.

Les også: – Det er grunn til bekymring

– Samtidig må man aldri ta et kortsiktig børsfall som den viktigste indikasjonen, men det er klart at det er stor usikkerhet rundt oss.

En hard landing i Kina kan gi svekkede inntekter til Norge, nye kutt i oljeselskapene og enda mer reduserte investeringer, ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets:

– Oljesmellen kan bli enda tøffere enn vi har trodd til nå. Da er det flere arbeidsplasser som er truet, og vi kan se høyere ledighet og lavere sysselsetting.