Meny

Sykepleier-sjef: Uavgjort mellom Solberg og Støre

Erna og Jonas møttes til debatt mandag. Den kan du se her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) lover økt satsing på videreutdanning av sykepleiere og helsefagarbeidere. Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke imponert.

– Vi må sørge for at flere blir sykepleiere og jobber innen helsevesenet, fastslo Solberg da hun mandag møtte Støre til helseduell ved Lovisenberg Diakonale Høgskole i Oslo.

Under debatten avla statsministeren et valgløfte om grunn- og videreutdanning til 15.000 helsefagarbeidere og 15.000 sykepleiere fram til 2020 i kommunal sektor.

Ifølge Norsk Sykepleierforbund vil eldrebølgen bidra til at helsevesenet om få år mangler 30.000 sykepleiere.

Hele debatten kan du se i videovinduet øverst i artikkelen.

Verbale stikk

Støre møter lovnaden med et skuldertrekk og kaller det en «videreføring» av kompetanseløftet som den rødgrønne regjeringen sto bak.

– Du har ikke engang noe løfte å komme med. Dette er et betydelig høyere løft enn du noen gang har vært i nærheten av å levere, Jonas, tordnet Solberg.

Støre gjengjeldte angrepet da spørsmålet om heltidsstillinger dukket opp senere i debatten.

– Dere kaller det forenkling, men det er forverring, sa Ap-lederen og viste til at målet er fjernet fra oppdragsdokumentet til helseforetakene.

– Det er mindre attraktivt for unge mennesker å søke seg til et helsevesen med mer deltid, mer usikkerhet og svekket arbeidsmiljølov, utdyper Støre.

– Oppdragsdokumentet fikk en radikal forenkling, der en rekke detaljkrav ble tatt ut. Det betyr ikke at vi ikke er opptatt av at vi skal få flere heltidsstillinger, svarer Solberg.

Ulikheter

På spørsmål om hva som er den største forskjellen mellom Ap og Høyre i helsepolitikken, hevder Støre at Høyre prioriterer skattekutt, der Ap i stedet vil investere i kvalitet og kapasitet.

– Den andre forskjellen er at Høyre åpner for at store kommersielle kjeder skal inn og drive eldreomsorg, sier han.

– Jeg mener hovedforskjellen er at vi i lang tid har fokusert på kompetansen til dem som jobber i helsevesenet. Nå løfter vi sykepleierfaget og stiller krav til hvilken fagkompetanse kommunene skal ha, svarer Solberg.

Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund mener duellen i en varm og stappfull høyskolekantine endte uavgjort.

– De er godt forberedt og kommer begge med gode poenger. Høyre er best på å løfte kompetansen og snakke om kvaliteten på tjenestene. Samtidig er kommuneøkonomien dårligere nå enn hva den var for to år siden, sier By, som mener Ap har størst troverdighet i kampen for heltidsstillinger.

Se enkeltintervju med Støre i videoen under:

– Må være meg

Solberg ble utropt til soleklar vinner da hun og Støre duellerte om skole og arbeidsledighet ved inngangen til valgkampen. Også i den første partilederdebatten for en uke siden, gikk Solberg ifølge avisene av med seieren.

Men denne gang slo Støre tilbake, ifølge Dagbladets kommentatorer. De gir Ap-lederen sekser på terningen, mens statsministeren avspises med en femmer.

Ifølge Dagbladet framsto Støre som mer offensiv enn ved tidligere møter.

– Jeg må ta til etterretning at kommentatorene synes at dette er en av de viktigste sakene i valgkampen. Jeg mener det er en avsporing fra de viktige sakene vi står overfor. Men jeg har full respekt for at noen vil snakke om det. Jeg er meg, og det har jeg ikke tenkt til å gjøre noe med, sier Støre til NTB.

– Jeg tror folk til sjuende og sist skjønner det jeg sier, tilføyer han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus