Meny

Regjeringen vil tvinge språksvake til barnehagen

SPRÅK: Solveig Horne (Frp) vil bruke tvang for å lære barn norsk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil ta i bruk barnevernet dersom innvandrerbarn ikke lærer seg godt nok norsk. Første skritt er obligatorisk barnehage.

– Vi ønsker ikke å skremme med barnevernet, men vi gir hjemmel til å pålegge familien tiltak dersom kunnskapene i norsk ikke er gode nok, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) til VG.

Allerede før sommeren definerte Stortinget at manglende vilje til å legge til rette for norskopplæring vil kunne være en del av vurderingen om barn får tilfredsstillende omsorg. Ifølge avisen kom 1.700 oslobarn til første skoledag i fjor høst med så svake norskkunnskaper at skolene måtte sette i verk ekstra tiltak.

Horne sier at lovendringen gir barnevernet hjemmel til å gå inn i hjemmet og pålegge tiltak dersom norskkunnskapene er for dårlige til at barnet skal kunne henge med på skolen.

– Det er ingen tvil om at grunnleggende kunnskaper i norsk er helt avgjørende for om barna vil klare seg gjennom skolen og i resten av livet, sier Frp-statsråden.

Selv om manglende norskkunnskaper nå defineres som omsorgssvikt, understreker Horne at det i tillegg skal andre alvorlige forhold til før omsorgsovertakelse vurderes.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus