Meny

Syriza-utbrytere vil danne eget parti

Hellas' tidligere energiminister Panagiotis Lafazanis leder gruppern av utrbrytere. Foto: Christian Hartmann / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25 folkevalgte på ytre venstre fløy av regjeringspartiet Syriza har brutt ut for å starte sitt eget parti. Partiet blir det tredje største i dagens nasjonalforsamling.

Syriza-statsminister Alexis Tsipras gikk av torsdag og ba presidenten om å utlyse nyvalg. Først blir imidlertid opposisjonspartiene spurt om å danne regjering.

– Dette betyr at det nye partiet blir det neste som blir spurt dersom Nytt demokrati ikke klarer å danne regjering, sier forsker Asimina Michailidou ved

Fakta om valg i Hellas

* Rundt 9,8 stemmeberettigede.

* Sperregrensen er 3 prosent.

* Det er 300 seter i nasjonalforsamlingen.

* Partiet med flest stemmer får automatisk 50 representanter.

* Dersom ingen partier sikrer flertall alene, får lederen for det største partiet mandat fra presidenten til å danne koalisjons- eller mindretallsregjering.

* Valget i januar ga følgende mandatfordeling: Syriza (149), Nytt demokrati (76), Gyllent daggry (17), To Potami (17), KKE (15), Uavhengige grekere (13) og Pasok (13).

ARENA senter for europastudier til NTB.

Partiet skal ledes av tidligere energiminister Panagiotis Lafazanis, som gikk av etter at Tsipras sa ja til EUs krisepakke.

Dersom ingen opposisjonspartier klarer å danne regjering, blir det utlyst nyvalg.

Tsipras har slitt med uro i egne rekker på grunn av låneavtalene med landets kreditorer og reformkravene som følger dem. Forrige uke stemte 44 folkevalgte fra Syriza mot den nye låneavtalen, som ble vedtatt med støtte fra opposisjonen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus