Oslo Ap lover bedre eldreomsorg med eiendomsskatt

Dette mener Gro Harlem Brundtland om partilederdebatten. Se video.

Arbeiderpartiets eiendomsskatt i Oslo skal skaffe hjemmetjenestene 500 flere ansatte og gi de eldre ny velferdsteknologi. Totalt skal 1,25 milliarder nye skattekroner øremerkes eldreomsorg i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Eldreomsorgen må drives helt annerledes enn i dag, sier Raymond Johansen, Aps byrådslederkandidat i Oslo.

Tirsdag tok han med seg partiets tidligere toppstjerne Gro Harlem Brundtland til Skøyen/Smestad seniorsenter for å presentere satsingen.

– Det må bli mer tid og større valgfrihet for den enkelte, sier Johansen.

Bo hjemme

Stadig flere eldre ønsker å bo hjemme, og derfor må en større del av pleie og omsorg foregå nettopp hjemme, mener han. 500 nye årsverk i hjemmetjenesten skal finansieres gjennom å øremerke 820 millioner kroner over den kommende fireårsperioden fra eiendomsskatten som Ap vil innføre i Oslo.

Les også: Siv Jensen angriper Ap for uredelig valgkamp

Oslo Ap vil også bruke 250 millioner kroner på ny velferdsteknologi, som for eksempel kan varsle dersom en dement går ut midt på natta.

80 millioner kroner skal brukes til å styrke dagsentertilbudet for demente som bor hjemme.

– Av 7.000 som i dag lider av demens i Oslo, bor 4.000 fremdeles hjemme. Dagaktivitetstilbud bidrar til at den eldre holder seg frisk lenger og til at rett hjelp lettere kan gis til rett tidspunkt, sier Johansen.

Ytterligere 100 millioner settes av til en tidskonto. Det skal gi eldre med større pleie- og omsorgsbehov en halvtime ekstra i uka som de selv kan bestemme bruken av. De kan også velge å spare opp tiden og dermed få inntil tre timer hjelp på en gang.

Les også: – Eiendsomsskatt er en god investering

– Ikke forberedt

Johansen mener politikken i dag ikke er forberedt på eldrebølgen som venter hovedstaden.

– Vi tar ikke helt innover oss de store endringene vi må gjennom. Heldigvis lever folk lenger, og det får stor betydning for eldreomsorgen. Om 15 år vil det være 10.000 flere i alderen 80 til 89 år, påpeker han.

Brundtland, som tidligere var sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO) påpeker at de utfordringene Oslo står overfor, er en del av en global trend.

– Vi vet omtrent hvordan det vil utvikle seg i Oslo, med et økende antall eldre og folk med pleiebehov, sier hun.

Den tidligere statsministeren skryter av Oslo Ap som ikke bare har sett på hva som trengs å gjøres, men også har finansieringen i orden, sier hun.

– Ikke en sykdom

Partiet vil ta inn mellom 2,5 og 3 milliarder kroner med en ny eiendomsskatt på boliger og næringseiendom. Omkring 1,25 av disse milliardene vil partiet bruke på eldresatsingen, mens et tilsvarende beløp skal brukes til full barnehagedekning.

Folk som har boliger verdt mer enn 5 millioner kroner, vil bli rammet av skatten.

– Eiendomsskatt er ikke en sykdom man blir rammet av, kontrer Johansen, som mener nivået de legger seg på, er moderat.

Selv vil han måtte betale 400 kroner i måneden for sin egen bolig, som er verdt 7 millioner kroner.

Omkring 22 prosent av husholdningene i Oslo vil måtte betale eiendomsskatt, opplyser han.

Johansen kaller Høyres argumentasjon mot eiendomsskatt for skremselspropaganda, og mener han selv står for en ærlig politikk.

– Det er en bløff å si at deter nok penger når man stadig kutter i omsorgen rundt om i bydelene. Å si det er nok penger synes jeg er en hån mot de eldre, og det betyr også at man ikke er ærlig nok om framtidens utfordringer, mener han.

Personvernpolicy