Regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden

Avfallsdeponiet på Langøya ved Holmestrand. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Avfallsdeponiet på Langøya ved Holmestrand. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden utenfor Holmestrand, selv om avfallshåndteringsselskapet NOAH ikke ønsker denne løsningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagring av radioaktivt avfall utenfor Holmestrand:

  • Regjeringen har satt av 20 millioner kroner til å fjerne lavradioaktivt gruveslam fra nedlagte Søve gruver i Telemark. Totalt er det snakk om rundt 1.200 tonn.
  • Det private avfallshåndteringsselskapet NOAH har to ganger vurdert om det er forsvarlig at materialet lagres ved selskapets anlegg på Langøya utenfor Holmestrand. Begge gangene har konklusjonen vært nei.
  • Næringsdepartementet har lagt ut på anbud et oppdrag om å undersøke om det er sikkert å lagre radioaktivt avfall på Langøya. Dette til tross for at NOAH allerede har konkludert med at dette ikke er forsvarlig.


(Kilde: VG, NTB)

– Det er ikke aktuelt for regjeringen å overprøve NOAH og Langøya. Det er imidlertid slik at Statens strålevern mener at Langøya hadde konsesjon til å lagre denne type avfall. Men vi forholder oss altså til at NOAH ikke ønsker å ta imot avfallet, sier Mæland til NTB.

Hun sier at regjeringen aldri vil overprøve eller instruere et privat selskap.

– Men det er likevel slik at staten må ta ansvar for dette avfallet og finne gode løsninger på hvordan det kan lagres. Vi har derfor bedt om en vurdering av avfallet, og det jobber vi med, sier Mæland.

Ville overprøve NOAH

VG meldte fredag at regjeringen vil lagre radioaktivt avfall i Oslofjorden utenfor Holmestrand. Nyheten førte til sterke protester fra NOAH, som mener slik lagring er uforsvarlig fordi avfallet kan lekke ut i sjøen.

Ifølge avisen ville ikke Mæland godta NOAHs nei, og avisen skrev at hun hadde satt i gang et arbeid for om mulig å overprøve det private selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan ikke tvinge

Statens strålevern, som har gitt NOAH tillatelse til å ta imot gruveavfall, uttalte fredag kveld til NTB at regjeringen ikke kan tvinge det private selskapet NOAH til å ta imot radioaktivt avfall.

– De står fritt til å avvise akkurat det de vil. Når det er et privat selskap, er det begrenset hva vi kan presse på dem. Da må Nærings- og fiskeridepartementet, som har ansvaret for avfallet, vurdere andre løsninger, sier rådgiver Marte Holmstrand i Statens strålevern til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Radioaktivt gruveslam

Ved nedlagte Søve gruver i Nome kommune i Telemark er det funnet alarmerende mengder radioaktivitet i slagghaugene fra driften på 50- og 60-tallet. I 2014 ble det besluttet at staten skal ta regningen for å rydde opp i det radioaktive gruveslammet. Det er satt av 20 millioner kroner til å fjerne avfallet.

Materialet som er dekket til, ligger i en ustabil skråning og er dekket av noen meter med jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er noe vi ikke ønsker, da jorda kan skli vekk. Det er heller ikke bra at radioaktivt avfall blir liggende ute i naturen, sier Holmstrand.

Sterke reaksjoner

Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Nærings- og handelsdepartementet understreker at det ikke dreier seg om høyradioaktivt avfall, men lavradioaktivt.

Reaksjonene lot likevel ikke vente på seg. Ordførerne i kommunene Re og Holmestrand opplyste fredag kveld til Dagbladet at de er svært skeptiske til denne type lagring.

Atomekspert og daglig leder Nils Bøhmer i Bellona er også svært skeptisk og sier øya vil være ødelagt for all evighet hvis radioaktivt avfall lagres der og det begynner å lekke ut i grunnvannet.

Andre løsninger

Per i dag finnes det kun ett avfallsmottak i Norge som kan ta imot gruveslammet når NOAH nå sier nei. Strålevernet opplyser at Wergeland-Halsvik deponi i Gulen i Sogn og Fjordane er det eneste avfallsmottaket som har tillatelse til å ta imot gruveavfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet alternativ er å sende avfallet til utlandet, men ifølge Holmstrand er det svært vanskelig å få godkjent slike søknader.

– Man må ha en eksportsøknad, som må vurderes av Strålevernet. Det er vanskelig å få godkjent ettersom målet er at vi skal håndtere vårt eget avfall. Eksport er siste løsning. Da må håndteringen av avfallet i så fall være like god eller bedre enn det vi kunne klart her, sier hun.