Fare for sosial dumping i Oslo Havn:Ap-topper var med på å overlate Oslos containerhavn til tyrkiske Yilport

NESTLEDER I OSLO HAVN: Arbeiderpartiets byrådskandidat Raymond Johansen var inntil nylig nestleder i havnestyret som utestengte bryggesjauere anklager for sosial dumping. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter) / NTB scanpix
NESTLEDER I OSLO HAVN: Arbeiderpartiets byrådskandidat Raymond Johansen var inntil nylig nestleder i havnestyret som utestengte bryggesjauere anklager for sosial dumping. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter) / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunale Oslo Havn har overlatt driften av containerhavna i 20 år til tyrkiske Yilport, som nekter å inngå tariffavtale med Transportarbeiderforbundet og ikke ansetter organiserte bryggearbeidere. Ap-topper har vært med på vedtakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommunale foretaket Oslo Havn har tatt grep som utløser kraftige anklager om sosial dumping fra bryggesjauere som i mange år har hatt avtale om å utføre laste- og lossearbeidet ved havna.

Det viser seg at de omstridte vedtakene i Oslo Havn KF er gjort med sentrale Arbeiderpartipolitikere som nestledere i styret:

Forhenværende nestleder Beate Synnøve Svenningsen i Oslo Ap satt som nestleder i Oslo Havn mens et hemmelig notat om skvising av bryggerarbeidernes rettigheter ble utarbeidet, et vedtak om å sette containerhavnen ut på anbud ble fattet og valget av Yilport ble besluttet.

Toppkandidat Raymond Johansen overtok

29. august 2014 mottok Foretaksregisteret meldingen om at Raymond Johansen, som er partiets byrådslederkandidat ved høstens kommunevalg, ble oppnevnt til nestleder for styret i Oslo Havn KF.

Johansen står fortsatt som nestleder i Foretaksregisteret. Men ABC Nyheter får opplyst at han har gått av og nå er erstattet av en annen Ap-mann, LO-ansatte Terje Kalheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I hele denne tiden har de organiserte bryggearbeiderne vært i opprør over behandlingen de får.

Les også: Yilport i Oslo har utilgjengelig ledelse

Satt Ap-toppene stille?

– Det forbauser meg hvor langt NHO og en kommunal bedrift som Oslo Havn er villig til å gå. Vi møter veggen, mens oslopolitikerne sitter og ser på.

Det sa bryggesjaueren Anders Wennevold til ABC Nyheter da han og andre havnearbeidere i mai demonstrerte mot sosial dumping i Oslo Havn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De er blitt utestengt fra sine jobber, mens det kommunale havneforetaket har satt ut driften av containerhavnen i 20 år til det tyrkiske selskapet Yilport.

Der får ikke bryggesjauerne som har tariffavtale for å jobbe i havnen, ansettelse. Yilport nekter også å inngå tariffavtale med Transportarbeiderforbundet, som Oslo bryggearbeiderforening tilhører. Yilports norske ledelse opererer også med hemmelig telefonnummer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå viser det seg at noen oslopolitikere ikke bare har sittet stille og sett på. Et parti som markerer seg sterkt mot sosial dumping, Arbeiderpartiet, har hele tiden hatt nestlederposisjonen i Oslo Havns styre.

Kommunal havn med skjult spill

Ifølge Bryggearbeiderforeningens nestleder Tommy Torgersen har det i flere år pågått et arbeid bak kulissene for å få skviset ut bryggesjauerne, som til nå har hatt enerett på å håndtere lossing og lasting. I stedet ønsker transportselskapene å bruke billigere arbeidskraft.

Oppsiktsvekkende nok har det kommunale selskapet Oslo Havn KF deltatt i et arbeid bak kulissene for å få dette til. I et strateginotat fra desember 2012 summeres det opp en felles strategi «for konkurransedyktige og effektive terminaler» mellom havneselskapet og operatørene.

På side 2, i en rapport som ABC Nyheter har fått tilgang til, listes det opp fire alternativer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det første er «Forhandlingsveien». Alternativ 2 er «Samfunnsmessig påvirkning for lettere å få en avklaring». He er ett av punktene at «Det skrives et brev som på mest mulig objektiv måte forklarer hvorfor fortrinnsretten til bryggearbeiderne gjør det vanskelig å nå målet om mer gods på sjø».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alternativ 3 har den talende tittelen «Obstruksjonsveien - hvordan kan vi obstruere slik at bryggearbeiderne vil endre seg».

Les fra Oslo Havn KFs strateginotat

Arbeiderpartiet: – Veldig, veldig ugreit

Raymond Johansen har ikke tid til å besvare ABC Nyheters spørsmål om hans opptreden i havnestyret.

Men Rina Mariann Hansen, nestleder for Ap-gruppen i Oslo bystyre og 3. kandidat ved høstens valg, understreker at partiet hele veien har vært opptatt av at spillereglene i norsk arbeidsliv blir etterlevd i Oslo Havn, selv om bystyret ikke styrer havnen direkte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skal være lov å organisere seg, lov å få tariffavtale. Det vi har sett, er en veldig, veldig ugrei fremgangsmåte, sier Hansen til ABC Nyheter.

Hun presiserer at styremedlemmene i Oslo Havn sitter i kraft av seg selv og oppnevnes av byrådet.

ABC Nyheter vet at styret i Oslo Havn har laget en hemmelig strategi for å oppheve de organiserte bryggesjauernes enerett til lasting og lossing. Det skjedde før Raymond Johansen tiltrådte styret. Den gang var en annen Ap-representant, Beate Synnøve Svenningsen, nestleder i Oslo Havns styre.

– Svenningsen har ikke tatt opp noe hemmelig notat med oss i bystyret. Men vi vet at hun stemte for anbudsutsettingen, forteller Hansen.

Arbeiderpartiet uten syn på anbudsutsetting

Rina Mariann Hansen forteller at oslopartiet ikke har diskutert for eller imot å sette containerhavnen ut på anbud.

– Organiseringen av havnen har aldri vært behandlet i Bystyret. Vi forutsetter at det er sånn at det aldri har vært en bevisst strategi å skvise ut bryggearbeiderne. Det ville i så fall være i strid med hvordan vi ellers forholder oss i Oslo kommune.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oppfatter du at Oslo Havn oppfyller Aps forventninger?

– Det er viktig at Selskapet Yilport følger spillereglene i norsk arbeidsliv og er åpne om hvem som er i ledelsen.

– Har Raymond Johansen som nestleder i Oslo Havns styre gjort noe for å rette på skjevhetene?

– Han satt der i kort tid. Jeg opplevde at han var opptatt av at Oslo Havn skal følge opp reglene.

Blander seg ikke inn i avtaler

– Oslo Havn KF har inngått en 20-årsavtale med Yilport om drift av containerhavnen. Er det i tråd med Oslo Arbeiderpartis ønske?

– Hvem man inngår avtaler med når det er vedtatt anbud, blander Ap seg ikke inn i, sier Hansen.

Hun understreker også at partiet ikke kommer til å mene noe i striden om Yilport skal inngå tariffavtale med Transportarbeiderforbundet. For noen av de ansatte har selskapet inngått en avtale med YS-forbundet Parat.

– Ser du noen fare for at Yilports inntreden på Oslo Havn kan fremme sosial dumping?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er i hvert fall opptatt av at vi fra Aps side skal følge nøye med for å sikre at det ikke blir sosial dumping.

– Det kan virke som dere ikke har gjort det veldig nøye frem til nå?

– Det er feil. Vi har stilt mange spørsmål i bystyret om forholdene i Oslo havn for å sikre at man følger lover og spilleregler og god kommunal praksis. Men det er byrådet som har styringen og er politisk ansvarlig, sier Rina Mariann Hansen.