Bjørnar Moxnes' partilederforedrag foran kommunevalget:

Rødt vil gjøre Norge til et demokrati

HYLLET NORDISK MODELL: Rødt-leder Bjørnar Moxnes - som er uenig med klassiske sosialdemokrater på et viktig punkt. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
HYLLET NORDISK MODELL: Rødt-leder Bjørnar Moxnes - som er uenig med klassiske sosialdemokrater på et viktig punkt. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

– Den nordiske modellen er bra. Men vi har ikke demokrati så lenge ikke-valgte økonomiske eliter har den største makten, sa Bjørnar Moxnes i sitt partilederforedrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi i Rødt deler målsetningene til klassiske sosialdemokrater. Hva Jonas Gahr Støre mener om klassisk sosialdemokrati, er uvisst. Men det er utrolig naivt å tro at vi kan omfordele makt i samarbeid med den økonomiske eliten.

Det var budskapet fra partiet Rødts leder Bjørnar Moxnes i serien av partilederforedrag Litteraturhuset i Oslo arrangerer foran høstens kommunevalg. Der får hver partileder én time til å foredra om sine partiers visjoner.

Moxnes, som var nummer to i rekken etter Høyre-leder Erna Solberg timen før, samlet om mulig enda fullere hus.

Les også: Rødt stenges ute av NRKs partilederdebatt

Fire trusler i Norge

– Jeg vil takke Erna Solberg for å ha varmt opp publikum en time, fleipet Moxnes før han gikk over til alvoret:

En hyllest til den nordiske modellen med små forskjeller i samfunnet, sterke fagbevegelser og som følge av det stor tillit til samfunnet og godt klima for sterk produktivitetsvekst.

Men nå frykter Moxnes at denne modellen forvitrer.

– De fire største truslene frem mot 2040 er økte klasseskiller, svekkede fagforeninger og arbeidstakerrettigheter, sosial dumping og det høye oljeutvinningstempoet, sa Rødt-lederen.

Han siterte blant annet Torbjørn Røe Isaksen (H) på en uttalelse om at Norge tåler økte forskjeller.

– Svekkede fagforeninger og arbeidstakerrettigheter gir mer autoritær styring, mer bruk av underleverandører og midlertidige ansettelser. Da blir det vanskeligere å utnytte arbeidsfolks kompetanse, fremholdt Moxnes.

Les også: Rødt varsler kamp mot økte forskjeller

Kritiserte oljedrevet høyt lønnsnivå

Sosial dumping truer ifølge ham eksistensgrunnlaget for den seriøse delen av arbeidslivet.

– Problemet har blitt enda større etter EUs utvidelse i 2004. Og Stortinget gjorde ting verre ved å tillate bemanningsbyråene. Bemanningsbyråene brukes aktivt av arbeidslivsmafiaen for å gjennomføre arbeidslivskriminalitet, anklaget Moxnes.

Han slo fast at det høye utvinningstempoet i oljebransjen bidrar til å ødelegge ikke bare klimaet.

– Oljevirksomheten har hatt sterk påvirkning på kronekurs og lønnsnivå. Ifølge Holdenutvalget har oljevirksomheten svekket norsk konkurranseevne med 12 prosent. Arbeidskraft og kapital har blitt overført fra annen industri. Det kunne vi unngått med lavere utvinningstakt, sa Moxnes.

– De med mest makt, velges ikke

Mye av det Moxnes sa, kunne glatt underskrives av Arbeiderparti-politikere. Men så kom skillet:

– Kapitalismen skaper samfunn der de som har mest makt, ikke velges. I Europa er det bankene som reddes, ikke befolkningene, sa Moxnes mot slutten av foredraget.

– Der klassiske sosialdemokrater tror på samarbeid med den økonomiske makten, mener vi at makten må omfordeles, mener Bjørnar Moxnes.

– Kapitalismen er også på grunnleggende kollisjonskurs med klimahensynet. Vi lever på en klode med begrensede ressurser, men med et økonomisk system som er basert på evig økonomisk vekst, la han til.

Moxnes oppsummerer at de rikeste får viljen sin fordi kapitalisme samler rikdom og makt hos noen få.

– Noen bestemmer over ressursene og kjøper opp politikerne. Alternativet er demokrati. Det kaller vi sosialisme. Men kall det hva du vil, avsluttet Moxnes.

– Rådmenn og politikere fremmer sosial dumping

Men hvordan vil Rødt gå frem for å frarøve de rike makt og skape demokrati?

– Det handler om å bekjempet forskjells-Norge. Vi står foran et kommunevalg. Da er et godt eksempel at kommunene slutter med å være drivkraft for sosial dumping, sier Moxnes til ABC Nyheter.

Selv sitter han i bystyret i Oslo og er førstekandidat ved valget neste måned, og forklarer hva han mener med at kommuner kan fremme sosial dumping:

– Kortsiktige politikere og rådmenn kutter småsummer og driver frem sosial dumping i bransjer. Vi vil stanse privatisering av sykehjem, søppeltømming og andre offentlige oppgaver, ta tilbake velferdstjenstene.

Kommende partilederforedrag i Litteraturhuset:

Torsdag 6. august kl. 17:

Mandag 10. august kl. 17:

Mandag 10. august kl. 19:

Tirsdag 11. august kl. 17:

Tirsdag 11. august kl. 19:

Onsdag 12. august kl. 17:

Personvernpolicy