Utfordrer Jan Tore Sanner om TISA og TTIPKarin Andersen (SV) krever svar om kommunenes TISA-bekymring

TTIP OG TISA: Karin Andersen (SV) er bekymret for offentlige tjenesters framtid med frihandelsavtalene som skjuler seg bak disse forkortelsene.
TTIP OG TISA: Karin Andersen (SV) er bekymret for offentlige tjenesters framtid med frihandelsavtalene som skjuler seg bak disse forkortelsene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er TISA:

TISA står for «Trade in Services Agreement» (Avtale om handel med tjenester).

Målet for TISA-forhandlingene er en flerstatlig avtale om handel med tjenester som fremforhandles av 24 WTO-medlemmer, der EU representerer sine 28 medlemsland.

Grunnen til at forhandlinger om TISA ble startet blant en gruppe rike land, er manglende fremdrift i de globale WTO-forhandlingene. I Verdens handelsorganisasjon WTO har den såkalte Doha-runden pågått siden 2001. Der er en avtale om handel med tjenester, GATS, blant temaene.

Les om TISA hos Utenriksdepartementet

Les om TISA hos Handelskampanjen

Les om TISA hos RORG

Les om TISA hos Nei til EU

Les om TISA hos Attac Norge

– Stadig flere innser at de internasjonale avtalene om handel og investeringer, som TISA og TTIP, kan svekke både demokratiet, nasjonale rettssystem, og lokaldemokratiet.

Det skriver SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), i et skriftlig spørsmål hun i dag sendte om kommunesektorens bekymringer for frihandelsavtaler Norge og andre land forhandler om.

Andersen viser til at kommunesektorens interesseorganisasjon KS i sitt saksdokument skriver at det «er politisk sprengkraft i detaljene, dette kommer nå også til syne».

«Det kan medføre deregulering av markeder, og begrense myndighetenes
kontroll. For kommunal sektor handler dette om at det gis økt markedsadgang for tjenester som i dag regnes som kommunale tjenester.», skriver KS også i sine sakspapirer om mulige virkninger av TISA og TTIP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Liv Signe Navarsete krever TISA-åpenhet av Børge Brende

Hva med helse og miljø - mot utenlandske investorer?

SV-politikeren er bekymret for muligheten til å bedre helse, miljø og sikkerhet, men også at avtalene kan gi beskyttelse av utenlandske investorers interesser på bekostning av offentlige aktører.

– Mener statsråden det er aktuelt å inngå avtaler med slik virkning? spør

Hva i all verden er TTIP?

USA og EU: Verdens to største økonomier forhandler om tollettelser, felles regler og standarder på nær sagt alle vare- og tjenesteområder og for bedre betingelser for utenlandske investorer. USA og EU kaller avtalen de vil komme frem til for TTIP, transatlantisk handels- og investeringspartnerskap.

Hva med oss? Norge må på grunn av EØS-avtalen overta mye av regelverket EU innfører, og blir dermed underlagt det USA og EU måtte komme frem til. Dessuten kan norsk konkurranseevne på eksport til EU og USA bli svekket.

Lesestoff om TTIP hos:

USAs handelsepartement USTR

EU-kommisjonen

Nærings- og handelsdepartementet

Handelskampanjen

Attac Norge

EU-parlamentet

EU-kommisjonen

hun.

Uroen deler Karin Andersen altså med KS, der hovedstyret før sommerferien vedtok KS at potensielle negative resultater for kommunenes og
fylkeskommunenes handlefrihet diskuteres åpent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KS ønsker en konsekvensutredning av TTIP og TISA om lokaldemokratiet, før regjeringen signer noe.

Les også: EU-kommissær vil opprette egen TTIP-domstol

Ser negativt på negativ liste

KS ser også med uro på at forhandlingene i TISA har satt et unntaks-prinsipp på hodet. Hovedstyret misliker at forhandlingene i motsetning til tidligere frihandelsavtaler opererer me en såkalt «negativ liste».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betyr at myndighetene aktivt må oppgi alle tjenester de ønsker unntatt fra de nye frihandels- og konkurransebestemmelsene som blir avtalt. I stedet ønsker KS at man som før lister positivt opp de sektorene man ønsker med.

ABC Nyheter spurte statssekretær Morten Høglund (Frp) i Utenriksdepartementet om hvordan Norge stiller seg til at TISA forholder seg til en negativ liste framfor positiv liste over hva medlemmene forplikter seg til å liberalisere i offentlige innkjøp.

– Negativ liste gjelder i TISA bare plikten til å gi utenlandske tjenester lik behandling som nasjonale, og har ingenting med offentlige anskaffelser å gjøre, hevder han.

– Negativ liste innebærer at all forskjellsbehandling som skal opprettholdes, må listeføres, legger Høglund til.

Ifølge ham kan Norge dessuten ta reservasjoner for å sikre handlingsrom til å innføre mer forskjellsbehandling enn man har.