– En historisk viktig avtale

<p>Utenriksminister Børge Brende mener at den nye avtalen vil tjene både verdenssamfunnet, Midtøsten og Iran.<br></p>
Utenriksminister Børge Brende mener at den nye avtalen vil tjene både verdenssamfunnet, Midtøsten og Iran.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Iran og FNs sikkerhetsråd har i dag inngått en endelig avtale om bruk av landets atomprogram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland ble i april enige om en midlertidig avtale med Iran. I dag har partene kommet fram til en endelig avtale etter mange års omfattende arbeid. Avtalen skal sikre at Irans atomprogram kun brukes til fredelige formål.

– Jeg ønsker avtalen om Irans atomprogram velkommen. Denne historiske avtalen vil tjene både verdenssamfunnet, Midtøsten og Iran. Den vil også åpne for tettere politisk og økonomisk kontakt med Iran, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

Les også: Netanyahu vil gjøre alt for å stanse Iran-avtale

Viktig at Iran følger opp

Norge har så langt bidratt med over 12 millioner kroner til det internasjonale atomenergibyrået IAEAs arbeid med den midlertidige avtalen. De får en viktig oppgave med å verifisere at Iran følger opp sine forpliktelser i avtalen.

– Det er nå viktig at avtalen gjennomføres så effektivt som mulig. Dette er Irans ansvar. Det vil være avgjørende med kontroll av gjennomføring av avtalen, spesielt angående usikkerhet om mulige militære dimensjoner i atomprogrammet. Her vil IAEA spille en avgjørende rolle og Norge vil fortsette å støtte dette viktige kontrollarbeidet, sier Brende.

Les også: Iran: Enighet i atom­for­hand­lin­gene

Norge følger FN og EU

Norge har ifølge Utenriksdepartementet fulgt opp alle vedtak fattet av FNs sikkerhetsråd om atomprogrammet. Norge har over flere år ført samme linje som EU og sluttet opp om samtlige restriktive tiltak EU har innført mot Iran.

– Vi er klare til å iverksette lettelser i tråd med eventuelle vedtak fattet av FNs sikkerhetsråd og EU. Inntil videre vil imidlertid sanksjonene mot Iran gjennomføres i tråd med gjeldende nasjonalt regelverk, sier Brende i pressemeldingen.

Personvernpolicy