Diplomater kalt inn på teppet i russisk UD etter bærtur

Norges ambassade i Moskva ble kalt inn på teppet i det russiske utenriksdepartementet etter at fire ansatte ved generalkonsulatet i Murmansk plukket multer i et område stengt for utlendinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en diplomatisk note som i fjor høst ble sendt til det norske utenriksdepartementet, ber Russland om disiplinære tiltak overfor fire nordmenn som var ansatt ved Norges generalkonsulat i Murmansk. To av dem har diplomatstatus, melder NRK.

Årsaken var at de hadde vært på tur for å plukke multebær i et område som er sperret for utlendinger langs veien mellom Murmansk og Teriberka på Kolahalvøya i august i fjor.

Kolahalvøya er et av de mest militariserte områdene i Russland, og flere områder er stengt for utlendinger. Overtredelsen førte til at Den norske ambassaden i Moskva ble kalt inn på teppet til russisk UD, der det ble understreket at overtredelse av sperringene ikke aksepteres. De fire ble ilagt en bot på 2.000 rubler, tilsvarende i underkant av 300 kroner. I tillegg måtte de gi fra seg multebærene.

– Våre diplomater retter seg etter russiske myndigheters bestemmelser, og det er viktig for oss å ikke trå feil. Men Murmansk er en region der mange områder er stengt for utlendinger, og ikke alle disse områdene er merket, skiltet eller fysisk sperret. Det kan derfor skje ved en feil at man tråkker inn i et slikt område, som var tilfellet i denne saken, sier fungerende generalkonsul Gøril Johansen til NRK.

Personvernpolicy