Ny kommisjon for finansiering av utdanning

Lanserte kommisjon som skal sørge for mer penger til utdanning.Se video

Investering i utdanning i utviklingsland har de siste årene gått ned og stagnert. Nå nedsettes en internasjonal kommisjon for å se på hvordan man kan bedre systemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investeringene i utdanning har de siste årene gått ned i utviklingsland, og kommisjonen skal derfor jobbe for at mer penger brukes på utdanning i framtiden.

Solberg kunngjorde nyheten sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon under utdanningstoppmøtet i Oslo tirsdag.

– Vi håper at denne kommisjonen skal gi oss nye og gode ideer til hvordan vi skal bidra til økt finansiering og hvordan vi kan bidra til utdanning for alle, sa statsministeren.

Solberg er tydelig på viktigheten av å få noe konkret ut av utdanningstoppmøtet.

– Jeg har høye forventninger til at denne konferansen vil mobilisere ytterligere ressurser og sikre politisk støtte for dette formålet. Vi har identifisert noen områder som vil kreve særlig oppfølging. Dette inkluderer utdanning for jenter, kvalitet i skolen og utdanning i krisesituasjoner, sa Solberg.

Ban: – Takk

Ban Ki-moon omtalte Norge som ett av de viktigste medlemslandene i FN da han fikk ordet etter Solberg.

– Jeg vil takke statsminister Erna Solberg for hennes sterke engasjement. Jeg ønsker utdanningsinitiativet velkommen og setter stor pris på deres klare visjon, sa Ban, som avsluttet rosen med å si «tusen takk».

Norge står bak initiativet til kommisjonen sammen med Indonesia, Malawi, Chile og FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur ( UNESCO ).

FNs spesialutsending for utdanning, Gordon Brown, skal lede kommisjonen.

Rapport i 2016

Mangel på finansiering er en hovedgrunn til at mange land ikke vil nå tusenårsmålene om utdanning for alle. Det vil kreve årlige tilleggsressurser på rundt 22 milliarder dollar for å sikre grunnutdanning av god kvalitet i perioden fram til 2030, ifølge UNESCO.

– Planen vår er å ha en kommisjonsrapport klar til FNs generalforsamlings årlige toppmøte i 2016. Vi må se både på finansiering og hvordan vi skal nå ut til alle, sa Solberg.

FNs spesialutsending for utdanning, Gordon Brown, skal lede kommisjonen.

Se FNs generalsekretær Ban Ki-moon sjarmere pressen med norske fraser under tirsdagens pressekonferanse:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus