Nordisk Råds næringskomité:– EU drar  arbeidslivsmodellen i nordiske land, ett for ett, i uheldig retning

NORDISKE TARIFFAVTALER FOR FALL? Nordisk Råd, her fra en sesjon i Stockholm, er bekymret for påvirkningen fra EU.
NORDISKE TARIFFAVTALER FOR FALL? Nordisk Råd, her fra en sesjon i Stockholm, er bekymret for påvirkningen fra EU. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom politikerne i Nordisk Råds næringskomité fram til da de på sitt møte onsdag satte kampen mot sosial dumping på dagsorden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-samarbeidet undergraver kollektivavtalens stilling i de nordiske landene ett for ett. Makten over lønnsdannelsen endres - i det mange ser som en uheldig retning. Det er noe av budskapet fra et møte i Nordisk Råds næringskomité onsdag, melder Nordisk Råd.

– Det handler om at den kontinentale arbeidsmarkedsmodellen bygger på lovfestede minstelønner, mens den nordiske bygger på kollektive tariffavtaler, forklarer seniorrådgiver Johan Lindblad i Nordisk Råd til ABC Nyheter.

– Skal vi bli pionerer igjen?

– Det finnes ikke noen forståelse for vår modell. Når EU lager nye lover, bygger den på deres, og ikke vår modell. Vi risikerer at vi mister den måten vi ønsker å organisere vårt arbeidsliv på, sier Lindblad.

Les også: Nordiske sosialdemokrater fikk varsko, stoler på EUs indre marked

Skal Norden igjen bli pionerer på godt arbeidsmarked, må man få gjort noe med svart arbeid og sosial dumping, heter det i referatet fra Nordisk Råd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– EU-domstolen presser oss

I november i fjor startet de nordiske arbeidsministrene et utredningsarbeid om tilstanden på arbeidsmarkedene i Norden. Den tidligere danske statsråden og EU-kommissæren Poul Nielson leder arbeidet med analysen.

– Presset på den nordiske modellen kommer blant annet fra en rekke avgjørelser i EU-domstolen, sa Poul Nielson på ministermøtet.

Han peker blant annet på den såkalte Laval-dommen, som forbød svenskene å kreve svensk tariff for et latvisk firmas bygging av en svensk skole.

Heidi Nordby Lunde fra Høyre i Norge sa at analysen bør komme med forslag til hvordan man skaper bedre bevegelse på arbeidsmarkedet, og hvordan det nordiske utdanningssystemet skal holde følge med nye krav til kompetanse.

Les også: – All sysselsettingsvekst i Norge går til utlendinger

Les også: Oslo kommune sjekker leverandørene for skattesnusk