Solberg: – Politikk er å gjøre vanskelige valg

– Mange lyspunkter i norsk økonomi. Se video

Statsminister Erna Solberg (H) tok opp kritikken mot flere av regjeringens reformprosesser, men sier de blå leverer resultater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi får ofte tilbakemelding om at vi gjør for mye for raskt, men dette er å levere bedre tjenester til innbyggerne, sier Solberg når hun oppsummerer det politiske halvåret som ligger bak oss.

Nye ideer og bedre løsninger var igjen et gjennomgangstema.

– Jeg opplever at ideene våre er blitt til virkelige løsninger, sier Høyre-lederen og viser til en 38 sider lang rapport som viser hva regjeringen har fått til de siste månedene.

Hun innrømmer at «det skaper turbulens når man setter i gang» endringsprosesser og nevnte blant annet helsevesen, politi og veiutbygging.

– Men skal vi organisere oss bedre, må vi tørre å ta diskusjonene som er rundt dette, sier hun og legger til at hun går rakrygget inn i valgkampen før høsten.

– Vi har levert på løftene vi ga velgerne. Vi kan vise resultater.

Flere kjenner på usikkerheten

Norge gjennomgår store endringer, og mange kjenner på en større usikkerhet enn før, ifølge statsministeren.

– Det siste halvåret ser vi tydeligere det skiftet vi står overfor i norsk økonomi. Det var en gradvis omstilling vi trodde vi sto overfor. Men lavere oljepris har framskyndet behovet for å gjøre denne omstillingen raskere.

Det skal bygges en økonomi i Norge med flere og grønnere næringer, forsikret Solberg. Ifølge henne er det statsministerens viktigste oppgave å få Norge trygt gjennom omstillingen.

– Jeg har lyst til å understreke at de som tror at dette er en omstilling som alle omstillinger vi har stått foran tidligere, de tar litt feil. De store omstillingene vi har bak oss, har vært trukket av en næring som har hatt mulighet til å betale høyere lønner og mer skatt. Nå står vi foran en omstilling hvor vi skal skape de nye jobbene på områder som vi i dag ikke har helt oversikt over, sa Solberg.

Det er fortsatt lav arbeidsløshet i Norge, men tallet er stigende, påpekte Solberg.

– Den usikkerheten det skaper, skal vi ta på alvor, for det er utrolig for de familiene som rammes og er usikre på hvor de skal hente pengene neste måned, sa hun.

Flere tiltak for dem som mister jobben

Solberg peker på samferdselsprosjekter som kan sysselsette ingeniører og krav om lærlinger hos dem som leverer offentlige anbud, som viktige tiltak for å dempe arbeidsledigheten.

– Vi har i revidert nasjonalbudsjett planlegging av en rekke samferdselsprosjekter. Det er etterspørsel etter ingeniørarbeidsplasser som kommer innenfor det, sa Solberg.

Hun pekte på at tiltak som holder aktiviteten oppe, er viktig i en tid der flere mister jobben.

– Vi har økte arbeidsmarkedstiltak, økt veibygging og mer midler til forskning og utvikling, sier hun og legger til at regjeringen vil stille krav til de som leverer offentlige anbud.

– Vil skal ha lærlinger inn der for å sikre oss at vi gjennom opp- og nedturer i økonomien ikke mister utdanningstilbud, sa statsministeren.

Se hele statsministerens halvårlige pressekonferanse i videoen under:

Personvernpolicy