Regjeringen skjerper krav til norsk statsborgerskap

Utlendinger som vil bli norske statsborgere må heretter ha norskkunnskapene på plass og ha bestått en prøve i samfunnskunnskap, før det blir aktuelt med noe statsborgerskap. (Foto: NTB scanpix)
Utlendinger som vil bli norske statsborgere må heretter ha norskkunnskapene på plass og ha bestått en prøve i samfunnskunnskap, før det blir aktuelt med noe statsborgerskap. (Foto: NTB scanpix) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendinger som vil bli norske statsborgere må heretter ha norskkunnskapene på plass og ha bestått en prøve i samfunnskunnskap, før det blir aktuelt med noe statsborgerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forslagene vil sikre at nye norske statsborgere har grunnleggende ferdigheter i muntlig norsk og kjennskap til samfunnet. Det er en plikt å ha gjennomført opplæring i norsk og samfunnskunnskap for å få norsk statsborgerskap. Da mener vi det er viktig at den enkelte også kan vise til resultater av opplæringen, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Testen i samfunnskunnskap skal bestås på norsk, men prøven som foreligger i dag vil bli revidert. Spørsmålene skal gjøres mer hverdagslige og allmenne, og språket skal forenkles så langt det lar seg gjøre for en slik test.

Regjeringen foreslår i tillegg at personer mellom 18 og 67 år må gjennomføre 300 timer norskopplæring. For personer mellom 55 og 67 år vil dette bli et nytt krav.

Regjeringen legger opp til at de som av særskilte helsemessige eller andre tungtveiende årsaker ikke kan gjennomføre opplæringen, får et unntak fra de nye reglene.