På teppet hos Helsetilsynet

Begge streikepartene legger ansvaret for at medisiner ikke distribueres over på den andre. Foto: Scanpix.
Begge streikepartene legger ansvaret for at medisiner ikke distribueres over på den andre. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Apotekene risikerer å gå tomme for medisiner. Begge parter skylder på hverandre. Nå er de innkalt til Helsetilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Første nestleder i Transportarbeiderforbundet, Lars Johnsen, sa tidligere i dag at de ville åpne én transportterminal i Oslo, som kan distribuere medisiner, men at dette ble avslått av arbeidsgiverne.

- De har egeninteresse av å si nei til dette, sånn at de får presset igjennom tvungen lønnsnemnd. Men saken er den at en tvungen lønnsnemnd ikke løser våre problemer, sier han.

Avviser påstandene

Disse påstandene avvises på det sterkeste av arbeidsgiverne, som representeres av Logistikk- og Transportindustriens Landsforening (LTL).

- Det er riktig at vi har avslått dette. Vi kan ikke la en terminal få fortrinnsrett fremfor en annen. En streik er konkurransevridende, og vi kan ikke forfordele noen, sier administrerende direktør Tom Rune Nilsen til ABC Nyheter.

Heller ikke påstanden om tvungen lønnsnemnd godtar han:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nei, det prøver vi ikke å presse igjennom. Vi ønsker at det skal være mest mulig likhet for alle mens streiken pågår.

Ifølge forhandlingsleder taper de største spedisjonsfirmaene mellom 1,5 og 2 millioner kroner hver dag så lenge streiken varer.

- Det har vært vanskelig

Partene har hatt underhåndskontakt i pinsen, men til tross for det, står de langt fra hverandre. Nilsen vil ikke si noe om hvor langt fra hverandre partene står, eller hvor langt unna i tid man er en løsning.

Men som han sier:

- Det har vært vanskelig.

Konflikten i spedisjonsbransjen handler ikke først og fremst om penger, men om uenighet om det som kalles omfangsbestemmelsen – en bestemmelse som beskriver i detalj hva tariffavtalen skal regulere og vilkårene for vikarer, midlertidig ansettelse og innleie.

Møte med Helsetilsynet

Partene har i dag hver for seg vært i møte med Statens helsetilsyn. De ville forvisse seg om at konflikten ikke medfører fare for liv og helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er særlig opptatt av at det er god kontakt mellom partene, sånn at det ikke ved en feiltakelse kan bli fare for liv og helse, sier direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet til ABC Nyheter.

Om det skulle skje at Helsetilsynet vurderer det slik at det er fare for liv og helse, rapporterer de videre til Helse- og omsorgsdepartementet.

- Men vi er ikke i nærheten av det, og slik vi ser det, er det ingen fare slik vi er informert i dag.