Kronemobiler kan koste deg dyrt

Kronemobilene kan være dyre ved at abonnementet de er koblet mot er dyre (foto: Elkøp).
Kronemobilene kan være dyre ved at abonnementet de er koblet mot er dyre (foto: Elkøp).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSå mye taper du på å kjøpe ny mobiltelefon med bindingstid.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man skulle vel tro at operatøren ville gi deg en slags rabatt på en ny telefon når du i kjøpsøyeblikket samtidig binder deg til operatøren for 12 måneder med det valgte abonnementet. Og det kan kanskje se sånn ut når du får kjøpt en 2 000-kroners mobil til bare et kronestykke, eller en mobil til 5 000 kroner for halv pris. Vi innbiller oss imidlertid at det vil bli langt rimeligere å kjøpe telefonen til full pris, og velge et abonnement som passer ditt ringemønster.

Det er gull verdt for operatørene å selge subsidierte telefoner, men for deg som forbruker er det kanskje ikke like lønnsomt?

Avbetaling
Du kan se på det å kjøpe en mobiltelefon med binding som en slags avbetaling – ofte med renter. I noen tilfeller kan det være inkludert bruk i abonnementet, noe som kan gjøre det vanskelig å bedømme om dette er gunstig i bruk over et år. Men eksempelvis iPhone-abonnementene, som også inkluderer en mengde datatrafikk, kan være gunstige for noen typer brukere. Det er først og fremst viktig å gjøre seg kjent med eget ringemønster; prisen du betaler for bruken over et år er som regel høyere enn det du betaler for selve mobiltelefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er dessverre ikke uvanlig at operatørene tilbyr deg et abonnement med høyere ringepriser i tillegg til en høyere månedspris som avbetaling på telefonen. Dermed vil du ofte komme bedre ut ved å kjøpe mobilen uten subsidier, og heller velge et rimelig mobilabonnement. Et tips er å ha en klar formening om hvilke(t) abonnement som passer- og ikke passer ditt ringemønster før du rusler inn i en butikk eller klikker deg inn i en nettbutikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spar en tusenlapp – minst!
Vi tar utgangspunkt i priser vi finner på internett, ettersom disse mobilene er tilgjengelige over hele landet. Går du i en fysisk butikk kan det være at du betaler noen hundrelapper mer, men til gjengjeld bør du få hjelp til å finne en god mobiltelefon til ditt bruk, og god hjelp med service i etterkant dersom det skulle bli nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi ser først på Telenors nettbutikk og finner Sony Ericsson W595 til én krone med abonnementet SuperPluss og ett års bindingstid. Totalprisen oppgis å være 1 549 kroner på ett år, men da kommer altså bruken av abonnementet i tillegg. Månedsprisen med SuperPluss er 129 kroner, prisen per minutt er 49 øre til Telenor/Djuice- og 99 øre til øvrige mobilnett og fasttelefon, startprisen er 79 øre per minutt og for en skarve tekstmelding tar Telenor 69 øre med dette abonnementet. Med andre ord er SuperPluss temmelig dyrt i bruk uansett forbruk. Vil du ha Telenor som operatør, er for eksempel FriHet et rimeligere abonnement som kan sammenlignes med SuperPluss. Du kan kjøpe den samme telefonen til en krone med FriHet, men da må du ut med 199 kroner per måned i avbetaling, og minste totalpris (uten noe forbruk) blir 2 389 kroner på et år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I stedet bør du kjøpe mobilen uten abonnement og binding, og tegne for eksempel FriHet uten månedspris – eller et abonnement som passer ditt ringemønster . Ifølge Prissøk får du Sony Ericsson W595 til 1 500 kroner (Telenorlåst) hos Komplett.no, eller en «åpen» W595 til 1 690 kroner hos Lefdal.com/Elkjop.no. Med FriHet sparer du da først 889 kroner på å kjøpe mobilen til full pris hos Komplett.no, og i tillegg sparer du 20 øre per SMS og 50 øre per minutt du ringer til øvrige mobilnett i løpet av et år, sammenlignet med å velge SuperPluss. Du betaler imidlertid 10 øre mer i oppstartspris per samtale med FriHet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenors «supertilbud» på nett inkluderer et Porta Pro headsett fra Koss, som du kan kjøpe hos Multicom for 199 kroner. Slike pakkeløsninger tilbys delvis for å gjøre det enda vanskeligere for deg som kunde å se hva som virkelig lønner seg, selv om headsett unektelig er et attraktivt tilleggsprodukt. Likevel tror jeg vi trygt kan si at du kan spare over en tusenlapp over et år på å gjøre det på denne måten, men da må du altså ut med 1 500 kroner – ikke bare en krone – når du kjøper Sony Ericsson W595.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt eksempel
Vi gir oss ikke med Telenor riktig ennå. De annonserer i Nettbutikken at Nokia N900 Black koster 3 299 kroner, med en minste totalpris på 8 087 kroner i løpet av et år. Når vi velger denne telefonen ser vi at prisen gjelder med abonnementet FriPrat, som normalt har en månedspris på 229 kroner per måned, men ved kjøp av N900 må du ut med 399 kroner per måned. Dette abonnementet gir deg fri taletid inntil 3 000 ringeminutter, men du må betale 79 øre i oppstartspris for hver samtale i tillegg. For det første er det relativt få som har behov for så mange ringeminutter hver måned, og for det andre tilbyr Telenors datterselskap Talkmore ”ekte” fastpris – 3 000 ringeminutter UTEN oppstartsavgift –, samt 150 SMS, til 349 kroner per måned – et klart bedre valg for storbrukere.

Telenor selger derimot Nokia N900 med øvrige abonnementer også, til en noe høyere kjøpspris, men langt lavere totalpris per år. Billigst er det å kjøpe telefonen med kontantkort – da betaler du kun 4 699 kroner. Med ovennevnte FriHet, som er Telenors mest populære abonnement, koster telefonen 3 699 kroner, med en totalpris på ett år på 6 087 kroner. Her betaler du altså 199 kroner i avbetaling hver måned, noe som vi tydelig ser at ikke lønner seg selv på en dyrere mobiltelefon. Igjen burde du heller kjøpe telefonen uten abonnement; Telenor selger den til 5 599 kroner (Telenorlåst), men da er det verdt å tegne et kontantkortabonnement som du kaster i søpla og kjøpe N900 til 4 699 kroner i stedet. Alternativt får du samme telefon – i svart – til under 5 000 kroner hos Megastore eller Deal.no. Deretter står du fritt til å velge det abonnementet som passer best i forhold til ditt ringemønster, og som altså er rimeligere i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enklere hos NetCom
NetCom har i løpet av året slanket og forenklet sitt abonnementstilbud, og FlexiTalk står igjen som det eneste aktuelle abonnementet «for folk flest». Du har andre alternativer, men ingen som er særlig gode; En dyrere løsning enn YoungTalk-abonnementene til NetCom skal du lete lenge etter, men så er også disse beregnet på unge brukere/lettlurte foreldre. Og SMS-abonnementet FreeText lønner seg kun dersom du sender uhorvelige mengder tekstmeldinger hver måned. Så, poenget er at du kun har FlexiTalk som et attraktivt valg av abonnement – med mindre du skal kjøpe iPhone 3GS (iTalk–abonnement) –, og der er NetCom ganske rettferdige når det gjelder avbetaling på en ny telefon.

Det er i alle fall innlysende når vi klikker på Nokia 5800 til én krone, med en totalpris på abonnement og telefon på 2 389 kroner på ett år. Her får du de samme gunstige ringeprisene med FlexiTalk, og betaler i dette tilfellet 199 kroner i avbetaling per måned. Du kan også velge 149- eller 99 kroner i avbetaling og betale en høyere pris for selve telefonen. Når vi sjekker prisen på Nokia 5800 uten abonnement via Prissøk ser vi at den ligger på 2 389/2 390 kroner hos Elkjop.no og NetOnNet.no, som i dette tilfellet er billigst. Dermed kan vi konkludere med at NetCom ikke «straffer» deg ved å kjøpe denne mobiltelefonen til en krone – noe som er meget positivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi tar en kontrollsjekk på billigere og dyrere modeller, men ser igjen at NetComs nettbutikk har et nokså akseptabelt prisnivå jevnt over. Vil du kjøpe Sony Ericsson F100 Jalou koster den for eksempel 299 kroner med FlexiTalk 149, totalpris 2 087 kroner på ett år, men du kan også kjøpe telefonen med FlexiTalk uten månedlig avbetaling til 1 699 kroner, dog likevel med ett års binding. Billigste pris vi finner i øvrige nettbutikker via Prissøk er 1 585 kroner hos Amentio, og da er ikke NetComs pris så alt for ille uansett.

YoungTalk ødelegger litt
Vi sitter igjen med et godt inntrykk etter å ha sjekket noen priser på ny telefon, med utgangspunkt i at vi ville valgt FlexiTalk. Det er likevel påfallende mange mobiltelefoner som annonseres med abonnementet YoungTalk. Dette abonnementet er et slags «kontantkortabonnement» beregnet på barn og ungdom. Foreldrene (eller ungdommen selv) betaler 200 kroner per måned, og brukeren kan bruke opp hele beløpet til ringetid og SMS. Det vanvittige er likevel at det koster svimlende 1,49 kroner per minutt, samt 69 øre per SMS og i oppstartspris å bruke opp beløpet. Det er det ingen norske mobilbrukere, uansett alder, som er tjent med. Den ene fordelen med abonnementet er at foreldrene får kontroll over barnas mobilutgifter, ettersom det er mulig å sperre for påfyll ved å kontakte NetComs kundesenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Altså, NetCom har et abonnement som i årevis har blitt pushet på foreldre, og som har blitt betegnet som et smart abonnement for unge mobilbrukere. Og det er som regel også foreldre som kjøper ny mobiltelefon til barna. Vi sjekker pris på ungdomsmobilen Samsung S3650 Corby; 1 kroner med YoungTalk - totalpris 2 401 kroner per år. Friskt i minne at abonnenten kan bruke hele beløpet på 200 kroner som betales hver måned, ser vi at kjøperen egentlig får telefonen ”gratis” mot bindingstid på et år med det dyre abonnementet. Vi konkluderer derfor med at det ikke er de subsidierte telefonene til NetCom som er overpriset, men snarere NetComs ungdomsabonnement YoungTalk.

Tele2 og Chess
Telenor og NetCom er klart de største på salg av subsidierte mobiltelefoner i Norge, men de mellomstore operatørene Tele2 og Chess får også betydelige inntekter på denne måten. Både Tele2 og Chess har imidlertid lagt seg på en lignende linje som med NetCom FlexiTalk – nemlig at du betaler en tilleggspris per måned, uten at det betyr høyere ringepriser på abonnementet ditt. Tele2 har riktignok abonnementet Ultra som er beregnet på deg som vil kjøpe ny mobil, men i de fleste tilfeller vil det heller lønne seg å velge Champion med en avbetalingssum per måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos Chess kan du – så vidt vi kan se – velge et hvilket som helst abonnement og legge til «Chess Xtra nedbetaling» på et valgt beløp per måned. Når prisen på mobiltelefonen ikke blir betydelig dyrere over et år, fremstår dette som den klart beste løsningen. Det er både billigere og mer oversiktlig for deg som kunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myten sprakk?
Så kan vi egentlig fortsette å påstå at det lønner seg å kjøpe ny mobiltelefon til full pris og velge et egnet abonnement, fremfor å kjøpe en subsidiert mobiltelefon med bindingstid? Vi kan finne mange gode grunner til at påstanden fortsatt holder mål, men samtidig må vi medgi at det ikke står så ille til som først antatt.

Telenors «Super»-abonnementer, som er beregnet på deg som vil kjøpe ny mobil, er som vi påpekte ved lansering ikke særlig supre. Heller ikke Tele2 Ultra er spesielt gunstig, ettersom Champion med avbetaling fremstår som et bedre alternativ. NetComs tre avbetalingsalternativer med FlexiTalk, samt Chess’ avbetalingsløsning virker rettferdige overfor deg som kunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myten sprekker imidlertid ikke av den grunn; Det er fortsatt viktigst å finne et abonnement som passer i forhold til ditt ringemønster, noe du kan få hjelp til via Ringepriser. Du bør alltid forsikre deg om at totalprisen per år – dersom abonnementet ikke har inkluderte ringeminutter eller annet – ikke er noe særlig høyere enn det telefonen koster til full pris uten abonnement. Som Tele2-kunde kan du for eksempel heller ikke kjøpe ny mobiltelefon med «gratisabonnementet» Sheriff, eller et par til av de rimeligste abonnementene fra denne operatøren. Så myten har ikke sprukket – det kan fortsatt lønne seg å kjøpe en usubsidiert ny mobiltelefon.

Les også:
10 mobiler å hate
Hvordan velge riktig mobilt bredbånd