- Er vi heldige blir det med skrekken

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken (foto: Scanpix).
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Samtidig kan vi ikke se helt bort fra muligheten av at dette er begynnelsen på en ny fryktbølge med omfattende markedskorreksjoner før årsslutt, mener sjeføkonom Knut Anton Mork. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Betalingsproblemene i Dubai har betydelige ringvirkninger på børsene i Europa og Asia, særlig bankaksjene rammes hardt av Dubai Worlds betalingsproblemer.

Les: Dubai nær kollaps

USA-børsene holdt stengt igår på grunn av Thanksgiving, men alt tyder på at aksjefall ved åpningt i USA i ettermiddag norsk tid.

Dollaren styrkes, kronen på nedtur
Det har også vært store utslag også i valutamarkedet og rentemarkedet. Særlig er dollaren styrket, som vanlig når usikkerheten brer seg i finansmarkedene, dollaren ses på som en trygg havn.

Den norske kronen har fått seg en liten kilevink. Så sent som onsdag kostet en dollar rundt 5,56 kroner, nå koster den 5,73 kroner. Fallet mot dollar har vært fra rundt 8,40 kroner til 8,52 kroner. Pundet er også svekket mot dollaren, da det er usikkert hvor stor eksponering britiske banker har mot Dubai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg valuta her.

- Uavklart situasjon
- Så langt er hele situasjonen nokså uavklart. Det som er klart, er at Dubai har problemer med å betjene en gjeld på 59 milliarder dollar. Det som er langt mindre klart, er hvem som er eksponert, direkte eller indirekte. Uklart er det også om Dubai kan vente hjelp fra sine naboer blant De Forente Arabiske Emiratene, spesielt Abu Dhabi. Men selv om de skulle få slik hjelp, må Abu Dhabi i så fall selge betydelige aktiva, noe som i så fall vil påvirke prisene i markedene, skriver Handelsbankens sjeføkonom Knut Anton Mork i dagens morgenrapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Panikk avler panikk
Han mener at selve beløpet er betydelig, men ikke så voldsomt stort. Det er den psykologiske effekten som nå er markant.

- Det som er viktig, er den frykten som nå igjen er blitt tent. Mange sitter med forkjærte posisjoner. Andre spør om dette blir begynnelsen på en ny bølge av bankkriser fordi eksponerte banker står svakt i utgangspunktet. Atter andre blir bekymret for at andre stater også skal få betalingsproblemer. Slik kan panikkken spre seg, og panikk avler panikk, skriver Mork.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Starten på ny fryktbølge?
Det videre forløpet er han mer usikker på.

- Er vi heldige, blir denne saken avklart i neste uke, og det hele blir med skrekken. Samtidig kan vi ikke se helt bort fra muligheten av at dette er begynnelsen på en ny fryktbølge med omfattende markedskorreksjoner før årsslutt. Per i dag er det for tidlig å konkludere, mener Mork.

Les også:
Dubai nær kollaps
Asia faller markert på Dubai-frykt

Analytikerne frykter ringvirkningene