
Liten dings kan redde deg

Denne bør du ha i hanskerommet.
(Artikkelen er først publisert av Broom): Hva er verre når du skal ut på tur at bilen nekter å starte? Da kan gode råd være dyre. Ofte er løsningen å ringe etter veihjelp, men som mange da har erfart: Det kan fort ta tid. Tid du kanskje ikke har...
Som regel skyldes dette flatt startbatteri. Det er noe forsikringsbransjen har bred erfaring med:
– Et av de største problemene for mange i vinter, har vært startproblemer. Spesielt krevende har det vært for mange elbilbilister, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.
Gjelder også elbiler
Han tror de fleste som kjører elbil, en eller annen gang vil oppleve at de får opp et varsellys i dashbordet, som viser at 12-volts batteriet er svakt og må lades.
– Det ikke alle er klar over, er at elbiler i tillegg til det store batteriet som driver bilen framover, også har et lite startbatteri. Dette kan blant annet forvarme bilen din, drive vindusviskere med mer. Den viktigste egenskapen er likevel at det bidrar til å få startet bilen, sier Voll.
– Størrelsen på batteriet i kombinasjon med en rekke ulike funksjoner og kuldegrader, gjør at det kan flate helt ut, og da står du der, sier Voll.
Trengte bare en liten del – endte opp med å kjøpe hele bilen

Hjelpe deg selv
Det nytter heller ikke med 100 prosent kapasitet på hovedbatteriet om startbatteriet har takket for seg.
Løsningen for de fleste blir altså å ringe etter veihjelp. Hjelpen består da ofte i å tilføre ekstra strøm, eller booste batteriet slik at du får startet «maskineriet» og kommet deg av gårde.
Men – i mange tilfeller kan du i stedet hjelpe deg selv:
I de alle fleste forretninger som selger bilutstyr, selges også starthjelp eller en booster, som mange kaller den. En slik får du fra under en tusenlapp. Den kan gi deg nødstrømmen du trenger – akkurat når du trenger den.
Hjelp – hvorfor starter ikke bilen?
Ta lengre kjøretur
– Disse er svært ukompliserte, så selv «far» kan bruke dem. Når boosteren er oppladet, holder den kapasiteten i svært lang tid, og det er bare å koble rød klype på rød pol (+) og blå/svart på svart (-) og starte kjøretøyet. Ingen ting trenger å frakobles og du er blitt din egen veihjelp, sier Voll.
Når du har fått start på bilen igjen, er det lurt å ta en litt lengre kjøretur, slik at batteriet lades opp igjen. Det anbefales også å gi det litt ekstra strøm, via en batterilader. Det kan forlenge levetiden på batteriet mye.
Batteriet var flatt – så startet problemene
Gode laderåd:
Gjør deg kjent med hvor i bilen 12 volts/startbatteriet befinner seg.
Lad batteriet én eller flere ganger i løpet av året. Enkle batteriladere får du fra et par hundrelapper, men det kan nok være lurt å legge litt mer penger i det.
Ha en booster liggende fulladet i hanskerommet. Denne kan brukes som nødløsning om startbatteriet er flatt. Dette fungerer greit til de fleste bilmerker, mopeder og motorsykler, men også til båt/påhengsmotorer.