Rentebeslutningen «alle» venter på: – Et kutt vil introdusere en ny uforutsigbarhet

Hva skjer med renta? Det avslører sentralbanksjef Ida Wolden Bache torsdag.
Hva skjer med renta? Det avslører sentralbanksjef Ida Wolden Bache torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Her får du tre argumenter for et rentekutt og tre imot.

– Bortsett fra det første argumentet, så synes jeg egentlig ikke de to andre er spesielt gode, sier Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea, til ABC Nyheter.

Dagen før Norges Bank kommer med en ny rentebeslutning og Pengepolitisk rapport, har Olsen fått i oppgave fra ABC Nyheter å liste opp tre argumenter som taler for at Ida Wolden Bache vil finne frem kniven og kutte i styringsrenten torsdag, og tre argumenter som taler imot det.

Det første er altså vanskeligere enn det andre, synes Olsen.

– Kronekursen har de siste dagene styrket seg en del. Det kunne, isolert sett, vært et argument som taler for et rentekutt. Det trekker i hvert fall i retning av lavere prisvekst fremover, sier Nordeas sjeføkonom.

– Vil introdusere en ny uforutsigbarhet

Det andre argumentet Olsen trekker frem, er han selv kritisk til.

– Noen mener at det er et argument at Norges Bank selv har gått langt i å melde et rentekutt. Jeg synes ikke at det er et godt argument, sier Olsen.

Kjetil Olsen er sjeføkonom i Nordea. Foto: Nordea
Kjetil Olsen er sjeføkonom i Nordea. Foto: Nordea

Det er sentralbanksjef Baches uttalelse «trolig setter vi ned renta i mars», som hun kom med da hun la frem den forrige rentebeslutningen for to måneder siden, som mange som håper på et kutt har festet seg ved.

Olsen peker på at sentralbanksjefen la inn et premiss i denne uttalelsen. «Går det slik vi nå ser for oss, setter vi renten ned i mars», sa Bache.

Den nye informasjonen som har kommet siden rentebeslutningen i januar, er stikk i strid med utviklingen Norges Bank hadde sett for seg, mener Olsen, som derfor ikke ser noe problem med at renta blir stående.

Sjeføkonomen mener et kutt nå vil gjøre større skade på troverdigheten til Norges Bank enn at det ikke kommer et kutt likevel, tross Baches ord.

– Norges Bank skal opptre forutsigbart over tid. Det betyr at de skal ha et forutsigbart reaksjonsmønster, som betyr at når endringer inntreffer, så endrer de utsiktene for renten. Det har vi blitt lært opp til i 20 år, sier han.

– Et kutt nå vil introdusere en ny uforutsigbarhet, mener Olsen.

For å finne et tredje argument, må sjeføkonomen grave dypt.

– Jeg må lete hardt, sier Olsen, som til slutt finner det.

– Det kan være at de tenker at en del av den tiltagende optimismen i økonomien henger på en forventning om at renten skal ned, sier han.

– Mye høyere enn målsettingen

Har du boliglån og håper på et kutt, kan du kanskje slutte å lese her. Tre argumenter mot et kutt nå har nemlig Olsen ingen problemer med å finne.

– Prisveksten er mye høyere enn målsettingen, og også mye høyere enn det Norges Bank trodde den skulle være. Det er et godt argument, sier han.

Tidligere i mars ble det klart at prisene har steget med 3,6 prosent de siste tolv månedene. Sentralbankens estimat for samme tid var på 2,6 prosent. Inflasjonsmålet banken opererer etter, er på 2 prosent.

– Arbeidsledigheten er veldig lav. Den har gått ned de tre siste månedene, og er lavere enn de trodde den skulle være, fortsetter sjeføkonomen.

– Rundt oss i verden og særlig i Europa og Sverige, har renteforventningene økt ganske betraktelig. I Sverige prises det inn en halv renteøkning mot slutten av året. Det er en total snuoperasjon der, sier Olsen.

Nordea Markets tror ikke på rentekutt før i 2027.

DNB Markets: – Fremstår på ingen måte akutt

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, tror heller ikke på et kutt.

– Behovet for et snarlig rentekutt framstår på ingen måte som akutt, og dermed støtter rapporten opp under vår forventning om at Norges Bank velger å holde renten uendret neste uke, skrev hun til NTB i forrige uke.

Rapporten Haugland viser til, er Norges Banks undersøkelse blant bedriftene i Regionalt nettverk. Den kom forrige torsdag. I den melder norske bedrifter om utsikter til at veksten skal holde seg oppe fremover.

Haugland var likevel ikke 100 prosent sikker på at kuttet er avblåst.

– Ettersom sentralbanken vil kunne legge større vekt på å følge opp sin egen guiding, og dermed kutte renten i mars, til tross for at risikoen for høyere inflasjon enn anslått nå framstår som forhøyet, skriver hun.

Rentebeslutningen kommer torsdag kl. 10:00.