Politikere reagerer på milliardresultat til Kiwi-eier: – Fullstendig umusikalsk

Norgesgruppen omsatte for 118 milliarder kroner i fjor, blant annet gjennom dagligvarekjeden Kiwi.
Norgesgruppen omsatte for 118 milliarder kroner i fjor, blant annet gjennom dagligvarekjeden Kiwi. Foto: Erik Johansen / NTB

Sp, SV og Rødt reagerer alle på at Norgesgruppen, som eier Kiwi og Meny, håver inn milliarder – i en tid der mange sliter med høye matpriser.

– Norgesgruppen opptrer fullstendig umusikalsk i disse tider. De tar nå ut høye marginer – og høyere marginer – i en dyrtid der mange sliter med å få endene til å møtes nettopp på grunn av stor prisøkning, og særlig på matvarer, sier Erling Sande (Sp) som leder næringskomiteen på Stortinget til NTB.

Han reagerer på årsresultatet til Norgesgruppen, som ble lagt fram onsdag. Konsernet står blant annet bak dagligvarekjedene Kiwi, Meny Joker og Spar, samt grossisten Asko.

Totalt solgte de varer for 118 milliarder kroner i fjor. Overskuddet var på 4,88 milliarder kroner før skatt og det legges opp til et utbytte på drøye én milliard kroner til eierne.

Resultatmarginen var på 3,3 prosent, 0,2 prosentpoeng mer enn året før.

Leder i næringskomiteen på Stortinget, Erling Sande (Sp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Leder i næringskomiteen på Stortinget, Erling Sande (Sp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Norgesgruppen: – Har gjort det vi kan

Norgesgruppen sier i forbindelse med resultatframleggelsen at de har gjort det de kan for å bremse prisveksten og at de har forståelse for at mange synes maten er for dyr.

– Vårt viktigste bidrag er å holde kostnadene nede og sørge for lavest mulig innkjøpspris. Vi har også investert 5,2 milliarder kroner i mer effektive løsninger, sier konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen til NTB.

Konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Konsernsjef Runar Hollevik i Norgesgruppen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Han understreker at de er opptatt av å ha et godt utvalg av billigere alternativer i alle sine butikker.

– Våre marginer er lave, og veldig stabile over tid. Sammenligner en med andre selskaper, både i matsektoren og mot andre sektorer, så skiller vi oss ikke noe ut, sier han.

Ifølge Hollevik er det først og fremst flere kunder, økt omsetning, sterkt kostnadsfokus og harde innkjøpsforhandlinger som driver Norgesgruppens resultat.

– Vi er like utålmodige som Erling Sande på å få ned inflasjonen og kostnadene slik vi kan levere best mulig priser til kundene våre, sier han.

Ber Norgesgruppen ta større samfunnsansvar

Sande er ikke helt overbevist:

– Jeg synes tallene på en måte argumenterer mot det Norgesgruppen sier. Hvis de hadde tatt større samfunnsansvar, så hadde de hatt lavere marginer nå, sier han.

Han viser til at Senterpartiet senest i forrige uke la fram et forslag om å tvinge dagligvarebutikkene til å oppgi hva en vare kostet for ett år siden.

Rødt: – Dette går ikke lenger

Også Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer.

– Mens matprisene til vanlige folk øker og enkelte mener rentekuttet må utsettes, tjener Norgesgruppen stadig mer. Deres businessmodell er å skvise marginene til bonden og selge maten til oss for skyhøye priser. Dette går ikke lenger, sier hun til NTB.

Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Hun mener dagligvarekjedene har bygd opp et system hvor de vinner og alle andre taper.

– Politikerne har sovet i timen og regjeringen har ikke vist nok handlekraft. Dette er uholdbart, sier Rødt-lederen.

Hun varsler at Rødt kommer til å fremme et forslag før påske for å bryte opp makten til kjedene.

Konkurransetilsynet: – Svak konkurranse

Avdelingsdirektør for mat, handel og helse i Konkurransetilsynet, Beate Milford Berrefjord, sier til NRK at hun ikke er overrasket over tallene Norgesgruppen har lagt fram onsdag.

– At det er god lønnsomhet i dette markedet, det vet vi, sier hun .

– Hva sier dette om konkurransen i dagligvaremarkedet?

– Vår oppfatning er at når det er så høy lønnsomhet som det er, er det forenlig med at det er svak konkurranse og høye etableringshindringer i det norske dagligvaremarkedet, svarer hun til NRK.

SV: – Smått absurd

SV vil regulere dagligvarebransjen bedre.

SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Det enorme overskuddet til dagligvaremilliardærene må heller gå til rimelige priser i butikkene og bedre lønn til de som faktisk produserer maten, sier SVs Kari Elisabeth Kaski til NTB.

– Det er smått absurd at det skal gå an å bli blant landets rikeste på å selge mat i Norge. Vi trenger en matpolitikk som gir bøndene godt nok betalt for maten de produserer og forbruker rimelige priser, og ikke bare enorme overskudd til dem som selger maten, sier hun.