Redningsaksjonen ved Gaustatoppfossene: Mannskaper fremme hos de to klatrerne

Utrykningsbiler ved Nedre stasjon ved Gaustadbanen etter snøskredet fredag.
Utrykningsbiler ved Nedre stasjon ved Gaustadbanen etter snøskredet fredag. Foto: Gaustadbanen / NTB

To personer ble tatt av et snøskred ved Gaustatoppfossene i Telemark fredag. Vær gjør redningsaksjonen krevende, men fredag kveld har mannskaper kommet fram.

Det var to personer i følget som drev med isklatring, da skredet gikk i 13-tiden. Begge ble skadet, men er nå fri fra skredet, ifølge Hovedredningssentralen.

– Vi har fått informasjon om at den andre i følget har klart å grave fram kompisen sin, men ikke fått bekreftet tilstanden hans, sier Ståle Jamtli ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Først fredag kveld kom redningsmannskapene seg fram til stedet.

– Redningsmannskapene har akkurat kommet fram til de tilskadekomne. Foreløpig uavklart skadeomfang, skrev operasjonsleder Roger Aaser i Sørøst politidistrikt i politiloggen like før klokken 21.30.

Helikopter kunne ikke lande

Et redningshelikopter fra Rygge var ventet til stedet rundt klokken 15, men kunne ikke lande på grunn av vanskelige forhold.

– Det var for dårlig sikt og for mye turbulens til å lande. De har landet omtrent 1,5 kilometer unna. De står klar i tilfelle det blir aktuelt å fly skadede til sykehus, sa Jamtli til NTB.

Politiet meldte om snøskredet ved Gaustatoppfossene i Tinn kommune i Telemark klokken 14.15.

AMK har periodevis vært i telefonkontakt med de to isklatrerne. Bakkemannskaper har gjennom ettermiddagen og kvelden altså forsøkt å komme seg opp til der de to befinner seg.

Slet med å nå fram

Redningsmannskapene består av klatrespesialister, norske alpine redningsgrupper, røde kors, sivilforsvaret og andre frivillige, opplyser Aaser.

Han har beskrevet forholdene som svært krevende.

– Dette er en aksjon som vil ta tid. Først prøvde redningsmannskapene å gå en vei, men det gikk ikke, så nå prøver de en annen vei, sa han tidligere fredag.

Området der skredet gikk, ligger nord for Gaustatoppfossen og er spesielt kjent for isklatring. Isklatrefeltet på Gausta består av tre-fire fosser ved en 30–40 meter høy klippe 1200 meter over havet, ifølge nettstedet Peakbook.