
Nathalie gjorde én endring – sparer tusenvis av kroner

Matbudsjettet var en av de største utgiftene, nå har Nathalie (33) tatt grep.
Med god planlegging kan man få gjort unna mathandelen én gang i uken. Hvis ikke blir det gjerne flere turer i uken, og kanskje flere om dagen.
Men for Nathalie Trommestad (33) blir handleturen gjort en gang i måneden.
Trengte press og konkurranse
Rådgiver i privatøkonomi for Norsk familieøkonomi, Terje Hamre, forteller at matbudsjettet er blant nordmenns største utgiftsposter hver måned. Han forteller til ABC Nyheter at en gjennomsnittlig familie på fire personer vil ha et budsjett på mellom 10-12.000 i måneden, avhengig av alder og aktivitetsnivå.
Nathalie skjønte fort at å bruke 70 prosent av matbudsjettet på en dag, ville tvinge henne til å skjerpe seg resten av måneden.
Det var akkurat det hun trengte, press og konkurranse med seg selv.
– Jeg har alltid visst at å ukeshandle er det lureste for økonomien, men etter å ha prøv å ukeshandle i en lang stund måtte jeg kaste inn håndkleet. Jeg var flink de to første ukene, men så skeiet jeg rett ut til gamle vaner igjen med spontant handling og takeaway, forteller Trommestad til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFikk blod på tann
Hamre mener imidlertid at hvis du handler én gang i uken vil du mest sannsynlig spare mer, enn hvis du handler bare én gang i måneden.
– Med ukeshandling kommer tilbudene hele tiden og det er smart å bli kjent med butikkene og få med seg de gode rabattene fra uke til uke, legger han til.
Nathalie ville gjøre noe annet, hun bestemte seg for å prøve en to ukers handling, da fikk hun blod på tann.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Hvis jeg kunne klare to uker, hvorfor ikke klare en hel måned, tenkte jeg.
Nå har dette blitt en fast rutine og Trommestad ser seg ikke tilbake.
Hun forteller om hvordan hun får dette til å gå rundt og hva som kreves før du begir deg ut på en så stor handletur.

– Først skriver jeg ned alle datoene med ukedagene på et ark. Deretter plotter jeg inn våre faste middager hver uke som fredagstacoen, hjemmelaget pizza på lørdag og potetmiddag på søndag. Torsdagen har jeg middag hvor jeg kan bruke restene i tacoen. Mandagen lager jeg gjerne en dobbel porsjon med gryterett av noe slag så vi kan spise restene på tirsdagen og onsdagen blir det gjerne noe lett og raskt. Dette er rutinen vår, men selvsagt blir det litt forandringer av og til.
Artikkelen fortsetter under annonsenDeretter lager hun en handleliste for alle middagene, pålegg, tørrvarer, snacks, drikke og husholdningsartikler, og favorittappen sjekkes jevnlig, nemlig mattilbud.
Fått ned budsjettet med flere tusen
Når Nathalie har alt klart, er det bare å fylle magen og få opp blodsukkeret, huske posene hun har hjemme og kjøre på.
– Vi har fått ned budsjettet med mange tusen, og det merkes godt de månedene jeg handler mer enn en gang. Da blir det fort 6000 kroner ekstra, fordi vi er innom butikken mye oftere og drar med oss ekstra varer hjem, som vi egentlig ikke trenger.
Men, prosjektet har gitt noen utfordringer også.
– Før hadde vi plassmangel, men nå har vi oppgradert til en «matbod» i kjelleren og kjøpt oss en ny og større fryser. Den største utfordringen for oss nå er å ikke la seg friste.
Artikkelen fortsetter under annonsenVidere legger 33-åringen til at varer med kort holdbarhet, som frukt, melk og noe grønt, handler hun en gang i uken. Da setter hun av cirka 3000 kroner til de tre siste ukene i måneden.
Artikkelen fortsetter under annonsenEnkle grep for å spare mer
Rådgiveren for Norsk familieøkonomi har også noen gode tips til hverdagsøkonomien og hvordan du kan klare å spare mest mulig.
– Folk lar seg påvirke når de er ofte i butikken og handler stort sett mer enn det de hadde tenkt. Ofte handler man kanskje på tom mage også, da blir fristelsene større.
Tre konkrete tips er:
1. Sett opp et budsjett og se hva du bruker måned for måned.
2. Sjekk datodisken, der er det ofte mye rabatt, og skal du ikke bruke det samme dagen, så frys det!
3. Ikke gå i butikken hver dag.
Det siste, hverdagshandling, det er den desidert dyreste måten å handle på, ifølge Hamre.