
– En sak som har nok sprengkraft til å skape et regjeringshavari

EUs fjerde energimarkedspakke skaper full splid i regjeringen.
– Dette er en sak som har nok sprengkraft i seg selv til å skape et regjeringshavari. Det er jo dumt for regjeringens skyld, men samtidig kan et brudd tillate Arbeiderpartiet og Senterpartiet å markere seg individuelt inn mot valget til høsten. Situasjonen er ugunstig for regjeringen, men for partiene kan en eventuell krise by på fordeler.
Det sier statsviter ved universitetet i Stavanger Svein Erik Tuastad til ABC Nyheter.
Striden om EUs fjerde energimarkedspakke tilspisser seg. Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet står på hver sin side i saken, og sistnevnte nekter å rikke seg.
– Nå får vi ta dag for dag. Det her kommer til å bli helt trygt og godt behandlet. Vi ønsker en mer trygg og nasjonal styring over strømpolitikken, sier Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til TV 2.
Advarer om grasrotopprør
Ifølge VG skal regjeringen behandle energimarkedspakken torsdag.
– Det må ikke være noen som helst tvil. Senterpartiet kommer ikke til å være med å stemme gjennom den fjerde energipakken. Det handler om at den pakken er med på å integrere oss mer med EU i kraftpolitikken og gir mer ustabile strømpriser, sa stortingsrepresentant Aleksander Øren Heen (Sp) til NRK i Politisk kvarter onsdag.
Utspillet kommer etter at partikollega Sandra Borch stilte krav om at Vedum må stille ultimatum til statsminister Jonas Gahr Støre om strømprispolitikken.
Borch hevder å ha stortingsgruppen i ryggen og advarer om et potensielt grasrotopprør i partiet dersom kravene ikke møtes.
– Svært alvorlig
På spørsmål om partiledelsen er enige med Borch om at Sp går ut av regjering dersom Ap presser gjennom EU-pakken, svarer Heen følgende:
– Jeg tror det er rimelig klart for både Vedum og Marit Arnstad at dette er en svært alvorlig sak som gjør at det ikke er mye å skli på i forhandlinger med Arbeiderpartiet.
Venstre og Høyre har varslet at de vil stemme for EU-pakken før valget. Fremskrittspartiet har sagt at de vil stemme nei.
EUs fjerde energimarkedspakke er en samling med lover som er vedtatt i EU og som har som formål å modernisere og samordne klima- og energipolitikken. EUs energikommissær Kadri Simson har ved flere anledninger uttalt at det vil få konsekvenser dersom Norge ikke innfører pakken i år, skriver NTB.