En av de siste norske holocaust-overlevende, Maria «Mitzi» Gabrielsen, er død, 91 år gammel

Kronprins Haakon snakker med Maria Gabrielsen i 2020, da de begge deltok i markeringen av 75-årsjubileet for frigjøringen av den nazityske konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz.
Kronprins Haakon snakker med Maria Gabrielsen i 2020, da de begge deltok i markeringen av 75-årsjubileet for frigjøringen av den nazityske konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz. Foto: Lise Åserud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de siste norske jødene som overlevde holocaust, er gått bort. Maria «Mitzi» Gabrielsen (91) døde lørdag, opplyser familien til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun var i gang med å planlegge reisen med den norske delegasjonen til 80-årsjubileet for frigjøringen av Auschwitz. Men hun blir ikke med på den turen – for lørdag 4. januar døde hun brått, 91 år gammel, skriver Oddvar Schjølberg i Aktive Fredsreiser i en epost til NTB.

Hun ble født i Wien 3. januar i 1934. Faren var jødisk, mens moren var fra en tysk ikke-jødisk familie. Da krigen brøt ut, ble moren hennes forelsket i en SS-offiser. Det førte til at hun anga sin egen mann og barna til Gestapo.

Faren ble sendt til Auschwitz og døde i gasskammeret der. Alle søsknene ble sendt til konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Da krigen var slutt, hadde mange barn dødd i leiren, men Maria og alle søsknene hadde overlevd.

I 1947, da hun var 13 år, fikk Maria og to av søsknene reise på en tre måneders sommerferie til Norge. Hun kom til en fosterfamilie i Elverum og ble værende i Norge. I 1954 møtte hun Asbjørn Gabrielsen. De to giftet seg og bosatte seg i Sandefjord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først i 2004 begynte hun å fortelle om sine svært traumatiske opplevelser. Ført i pennen av Oddvar Schjølberg ble dette til boka «Angitt av mamma». Så begynte hun også å reise rundt som tidsvitne.

– Maria var en aktiv dame helt til det siste, og hun var stadig rundt om både på skoler og i en rekke foreninger hvor hun delte sin historie og erfaringer. Nå har hun delt den for siste gang, sier Schjølberg.