Staten punger ut 18 milliarder for gassrør
Staten øker eierskapet av en rekke norske gassrørledninger. Verdien er på 18,1 milliarder kroner.
Regjeringen varslet i april i fjor at de ønsker å ta statlig eierskap over nettverket av gassrørledninger når dagens konsesjoner utløper.
Nå er det inngått avtale med sju av ni selskaper om kjøp av eierandeler i av Gassled, Polarled og Nyhamna. To selskaper har takket nei til statens tilbud, opplyser Energidepartementet.
Selskapene det er inngått avtale med, er Norske Shell, CapeOmega, ConocoPhillips Skandinavia, Equinor, Hav Energy, Orlen Upstream Norway og Silex Gas Norway.
Aasland spesielt fornøyd med Gassled-kjøp
Etter ønske fra eierne overtar staten eierskapet før konsesjonstidens utløp. Samlet verdi for eierandelene er 18,1 milliarder kroner. Kjøpet er verdinøytralt for staten, ifølge departementet.
Equinor opprettholder en mindre eierandel i interessentskapene Nyhamna og Polarled.
– Jeg er særlig fornøyd med å ha funnet løsninger som avklarer at det blir et helstatlig eierskap for det store og viktige Gassled-systemet, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenStatens andeler i gassrørene forvaltes av selskapet Petoro, som også forvalter statens eierskap i olje- og gassfelt på sokkelen. Selskapet skal få et eget mandat for dette eierskapet.
– Prisen var for lav
To selskaper har takket nei til statens tilbud. Det er North Sea Infrastructure og M Vest Energy.
Sjefen for sistnevnte, Jonny Hesthammer, sier de skjønner myndighetenes ønske om nasjonalisering og at de ønsker å være imøtekommende, men at de måtte takke nei til statens tilbud.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi har vært åpne for konstruktive løsninger. Samtidig så sitter vi bare med 5 prosent eierskap i Polarled og har en annen vurdering av helheten i dette enn andre selskaper. Vi må vurdere den konkrete verdien som Polarled har for oss, og da synes vi at prisen staten har tilbudt, er for lav, sier Hesthammer til E24.
Målet om helhetlig eierskap for Gassled, Nyhamna og Polarled ligger fast, understreker departementet.
– For infrastrukturen knyttet til andelene til eierselskaper som ikke har akseptert tilbudet, tar staten sikte på å overta slike anlegg når konsesjonstiden utløper eller eventuelt gjennom en avtale før dette, heter det.