Rekordmange konflikter mellom leietakere og utleiere

Boliger i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Boliger i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leiemarkedet er blitt dyrere for alle parter. Dermed har Husleietvistutvalget (HTU) fått dobbelt så mange saker på tre år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2021 fikk utvalget inn 2047 saker, mens de i fjor fikk 3950. I år ligger antallet an til å bli enda høyere, skriver Dagens Næringsliv.

Saksbehandlingstiden har også økt til hele 103 dager i gjennomsnitt. Klagebunken domineres av to hovedkategorier: Den ene er konflikter om erstatning, i forbindelse med blant annet ødeleggelser eller påståtte mangler.

Den andre hovedkategorien gjelder selve husleia – enten i form av at leietakere ikke greier å betale, eller i form av at de holder leia tilbake fordi de krever utbedringer fra utleier.

Fungerende direktør Christian Heimdal i HTU sier det er problematisk, ettersom utvalget i utgangspunktet skal være et lavterskeltilbud. Han tror det kan være flere årsaker, blant annet at folk har fått mer kjennskap til utvalget.

I tillegg peker han på dyrtid og presset økonomi for både leietakere og utleiere. Husleieindeksen viser at gjennomsnittlig månedsleie i Oslo har passert 16.000 kroner.