Nina (28) spiser nesten bare kjøtt: – Første gang på lenge jeg har følt meg normal

Nina Reynisdottirs kosthold er motsatt av slik Helsedirektoratet vil vi skal spise. Hun mener det har gitt henne bedre helse.
Nina Reynisdottirs kosthold er motsatt av slik Helsedirektoratet vil vi skal spise. Hun mener det har gitt henne bedre helse. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nina Reynisdottir følger den omstridte «carnivore»-dietten og opplever bedre helse. Helsedirektorater anbefaler ikke å gjøre som henne. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nina Reynisdottir har slitt med utmattelse, infertilitet og depresjon. Plagene var belastende, og 28-åringer dro til legen for å undersøke om noe var galt.

– Jeg ble fortalt at symptomene utvilsomt ga meg mye plager, men at prøvene mine var noen lunde normale, sier Reynisdottir til ABC Nyheter.

Ett legebesøk ble til flere, men Reynisdottir sier de normale prøvesvarene betydde at det ikke var mer hjelp å hente i helsevesenet.

Løsningen hennes er å spise motsatt av nasjonale kostholdsanbefalinger.

– Det er ganske ekstremt, innrømmer Reynisdottir.

Se video: Forventer ekplosjon

Omstridt kosthold

Reynsdottir følger «carnivore-dietten», som går ut på å spise animalske produkter som kjøtt og egg, og lite eller ingen annen mat.

Kostholdet er omstridt, og mye omtalt på sosiale medier.

Reynisdottir er innholdsprodusent, og har delt sine erfaringer med dietten på TikTok. Hun understreker at hun har brukt mye tid og krefter på å undersøke kosthold i forkant av dietten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men med «carnivore»-kosthold legger man bort alt man har lært. Jeg prøvde det først som et eksperiment, og har høstet av mine egne erfaringer.

En av hovedgrunnene til at hun valgte å legge om kostholdet, er at hun i mange år lå ved grensen for å ha lavt stoffskifte. Reynisdottir begynte med dietten i mai i år, og ved seneste blodprøve sier hun stoffskiftet tydet på å være normal.

– Jeg vet ikke om dette er en varig effekt, men det ser bedre ut. Jeg føler meg også mye bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kjøttddeig er ikke fremmed på menyen til Nina. Foto: Morten Holm / NTB
Kjøttddeig er ikke fremmed på menyen til Nina. Foto: Morten Holm / NTB

– Gjør meg mentalt skarp

En vanlig dagsmeny for Reynisdottir er kjøttdeig til frokost, og så laks og noen egg til middag.

– Eller så kan middagen være mer kjøttdeig, sier hun.

Storefekjøtt er de fleste måltiders hovedingrediens, men hun spiser også mye smør og talg. Kostholdet er langt fra normalt, men Reynisdottir mener det har hatt god effekt.

– Rødt kjøtt gjør meg mentalt skarp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da ABC Nyheter snakker med Reynisdottir, har hun akkurat gitt blod. De regelmessige blodprøvene har blitt bedre enn før, sier hun.

– Det er første gang på lenge at jeg har følt meg normal.

Egen matboks

Reynisdottir pleier å ta med egen matboks med mat når hun treffer familie og venner. Ingen av de skal ha vært noe særlig bekymret for kostholdet. Kjæresten derimot, jobber i helsevesenet, og har vært mye redd og bekymret for den nye dietten.

– Hun følger kostholdsrådene til punkt og prikke, så vi er litt motpoler der, sier Reynisdottir.

Leger Reynisdottir har fortalt om dietten til, understreker at hun nok kan spise annen mat i tillegg til kjøtt.

Paret spiser måltider sammen, men karbohydratene holder Reynisdottir seg langt unna.

– Kjæresten min spiser ofte vegansk, så til sammen blir maten vår komplett.

Støttes ikke av forskning

Linda Granlund er divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet. Hun er tydelig på at det ikke finnes forskning på «carnivore»-dietten som viser at den kan gi positive helseeffekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes ikke noe forskning på mennesker som går på en slik diett som tyder på at det er gunstig for noe, sier Granlund til ABC Nyheter.

Hun trekker også frem at det ikke finnes noen kulturer som kun lever på kjøtt.

– Vi mennesker er biologisk tilpasset et spekter fra både dyre- og planteriket. Kroppen må få i seg en rekke næringsstoffer fra maten for å fungere, og noen av disse finnes det svært lite av i kjøtt og kjøttprodukter.

Kobles til sykdom

Eksperten trekker frem blant annet C-vitamin, og påpeker at det finnes noe av det i innmat, men at et tilstrekkelig inntak krever at man spiser veldig mye av det.

– Kjøtt inneholder heller ikke fiber, som har mange positive effekter og som ser ut til å redusere risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer og fedme.

I tillegg påpeker hun at et høyt inntak av spesielt rødt kjøtt har direkte sammenheng med kroniske sykdommer og tarmkreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å kutte ut enkelte matvarer for en begrenset periode, mener Granlund at kan være nyttig for å oppdage eventuelle intoleranser. Da skal det i så fall gjøres i samråd med helsepersonell, understreker hun.

– Det kan tenkes at personer som opplever bedre helse av å kun spise kjøtt gjør det fordi de har en udiagnostisert intoleranse mot for eksempel visse typer karbohydrater. Men man bør ikke starte på en kjøttdiett bare fordi man vil bli slank eller sterk.