Palle Ydstebø om Vestens respons: – Jeg er overrasket over hvor tregt det går
– Det virker som om alvoret ikke er gått opp for alle ennå, selv når krigen er i sitt ellevte år og snart tre år etter fullskalainvasjonen i 2022.
Slik oppsummerer sjef for landmakt ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, krigen så langt.
Nato består i dag av 32 medlemsland, etter at både Sverige og Finland ble medlem. Samlet utgjør Nato verdens sterkeste forsvarsallianse. Likevel har ikke Nato-landenes innsats vært nok til å stanse Putins aggresjon. Det forundrer Ydstebø.
Les alt om krigen i Ukraina her
– Krigen har siden våren 2022 vært en industriell utmattelseskrig. Da er det økonomi og industri som avgjør. Vesten er suverent overlegen Russland, og mener at Ukraina skal vinne, og at lidelsene må opphøre. Da er det bare å øke innsatsen så raskt og så mye som mulig, for å avslutte fortest mulig. Hva tregheten skyldes, vet jeg ikke, men det virker som om den roserøde idyllen etter Berlinmurens fall fortsatt preger viktige aktører, oppsummerer Ydstebø.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Et spenn mellom hva som blir lovet og hva som blir sendt
Ifølge rapporter fra fronten virker det som ukrainerne mangler nok våpen og soldater.
– Hvorfor reagerer ikke Vesten raskere og mer kraftfullt på disse nødropene?
– Etter de innledende donasjonene i 2022, der mye som var tilgjengelig ble sendt, gikk det mer trått. Noe grunnet forsinkelsene i den amerikanske kongressen i fjor høst og over vinteren, men også fordi tilgjengelig materiell i Europa var sendt og det tok tid å få gammelt ut fra lager og skru det opp. I tillegg tar det tid å kjøre opp produksjon av artilleriammunisjon og avanserte våpen. Det er også et moment at det tok tid før vestlige land begynte å for alvor sette i gang produksjon av våpen og ammunisjon. Så virker det å være et spenn mellom hva som blir lovet og hva som blir sendt, konstaterer Ydstebø.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTror på effekt over nyttår
Flere vestlige våpenprodusenter, blant annet Rheinmetall, har eller skal starte produksjon inne i Ukraina. Norske Nammo og Kongsberg Defence Group har signalisert det samme.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Hvor lang tid vil det ta før dette gir effekt?
– Vanskelig å si, kanskje over nyttår. Det som har gått raskere er at vestlige land finansierer produksjon i Ukraina, slik danskene har gjort med det nye ukrainskutviklede artilleriet, som skyter Nato-standard ammunisjon.
Ingen visste hvor lenge krigen ville vare da invasjonen startet i februar 2024. Nå nærmer den fullskala krigen seg tre års varighet.
Video: Putin med klar advarsel
– Jeg ble forbauset over at Russland angrep
– Hva er mest sannsynlig scenario; fred, våpenhvile, utmattelseskrig i flere år, eller ytterligere eskalering, som til slutt ender med åpen konfrontasjon mellom Nato og Russland?
– Jeg ble forbauset over at Russland angrep, og overrasket over at de kjørte seg så grundig fast så fort. Når Russland mislyktes med å slå ut Ukraina i en operasjon vinteren 2022, og krigen gikk over til å bli en utmattelseskrig, så er jeg ikke overrasket over at det tar tid, gitt at Vesten ikke har hatt det spesielt travelt med å bygge opp krigsindustrien for å levere de mengdene våpen og ammunisjon Ukraina trenger for å vinne den seieren vestlige land støtter opp om.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg ser for meg en utmattelseskrig som Russland taper
Ydstebø mener likevel at tiden er på Ukrainas side, og at Russland før eller siden vil tape.
– Jeg er også overrasket over hvor dårlig det står til på russisk side, at både økonomi og industri er så skakkjørt at de må handle våpen og ammunisjon fra land som Iran og Nord-Korea. Jeg ser for meg en utmattelseskrig som Russland taper, hvis Vesten raskt klarer å øke støtten slik at Ukraina får bygget opp overlegen kampkraft. Dette må skje samtidig som sanksjonene mot Russland strammes, spesielt mot russisk økonomi, industri og ulovlige oljeeksport.
– Ukraina trenger tunge våpen og ammunisjon
– Tror du vi vil få se Nato-soldater på ukrainsk jord dersom krigen trekker ut, og hvis Ukraina risikerer nederlag og ytterligere okkupasjon?
– Det skal nok mye til, men det er heller ikke nødvendig. Ukraina trenger tunge våpen og ammunisjon. Mye av begge deler. Der er i større grad tunge våpen og ammunisjon som dreper og ødelegger fienden, ikke så mye soldater med gevær i fronten, svarer Palle Ydstebø.