Bråk om norske krigsfilmer med mannlige helter: Slakter Bonde Tusviks filmkritikk
Blir stemplet som et «historieløst og skammelig»utspill, men regissøren er enig i at for få kvinner fra 2. verdenskrig er skildret på film.
Standup-komikeren Bonde Tusvik er kjent for å skyte fra hofta og provosere. Denne gang har hun klart igjen.
For to dager siden skapte det overskrifter da hun fortalte om et sinnebrudd etter å ha sett kun fem minutter av den nye storfilmen om krigshelten Gunnar Sønsteby, «Nr. 24».
– En mannefilm om en mannehelt
– Jeg prøver å gi et bilde på at vi må bli kvitt disse filmbransjemennene som går på repeat om andre verdenskrig. Dette er nok en mannefilm om en mannehelt, der vi bare ser helten og ikke blir kjent med noen rundt, uttalte Bonde Tusvik til VG.
Komikerens hovedpoeng var ikke at filmen i seg selv var dårlig, men at den var nok et eksempel på at norske filmskapere prioriterer krigsfilmer med mannlige hovedkarakterer. Hun er rett og slett lei av det hun kaller for «mannefilmer» om 2. verdenskrig.
– Historieløst og skammelig
Nå møter Sigrid Bonde Tusvik motbør. En av dem som reagerer, er stortingspolitiker for Høyre, Bård Ludvig Thorheim.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Bonde Tusviks angrep på noen av våre fremste krigshelter er historieløst og skammelig. Norske krigsfilmer er ikke bare populære, de er viktige påminnelser om vår egen historie. I den tiden vi lever i trenger vi heller flere slike påminnelser, ikke færre, sier Bård Ludvig Thorheim, til VG.
Regissøren forstår kritikken
Blant krigsfilmene som de siste årene har preget norske kinosaler, er «Kampen om Narvik», «Krigsseileren», «Konvoi», «Den største forbrytelsen», «Kongens nei», «Den 12. mann», «Gulltransporten», «Quislings siste dager», og nå «Nr. 24».
Regissøren av sistnevnte film om Gunnar Sønsteby, John Andreas Andersen, sier han er enig i kritikken, og mener det burde vært lagd flere filmer som fokuserte på kvinner under 2. verdenskrig.