Kronprinsparet vil ikke kommentere: – Provoserende og arrogant
Kronprinsparet kommenterer ikke saken rundt Marius Borg Høiby. Omdømmeeksperter er uenige om hvorvidt de gjør rett.
Kronprinsparet uttaler seg ikke om siktelsen mot Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby. Det ble tydelig under fylkesturen til Trøndelag.
– Av hensyn til alle involverte i saken ønsker vi ikke på nåværende tidspunkt å kommentere dette. Det håper jeg dere har forståelse for, sa kronprinsessen til pressen i Trondheim ifølge NTB.
Hans Geelmuyden er PR-veteran, og tydelig på hva han mener kronprinsparet burde gjøre.
– De er nødt til å finne noe å si, som ikke er at de ikke har en kommentar, sier Geelmuyden til ABC Nyheter.
Se video: Her vitser «kongen» om Høiby – det vekker reaksjoner
– Provoserende og arrogant
Geelmuyden mener at kronprinsparet kan miste tillit blant folket ved å la være å kommentere.
– Mange tenker nok at kronprinsessen misbruker sin posisjon når hun behandler pressen slik hun gjør nå. Det er provoserende og arrogant, mener han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNår kronprinsparet omsider velger å uttale seg, synes Geelmuyden fokuset skal rettes mot sakens offerer.
– Vi ber henne vise forståelse for ofrenes situasjon. Marius har allerede anerkjent at han har tråkket over, så det vet vi, han har sagt det selv. Finn på noe bedre. Vis empati, og skjønn at det ikke er din egen sønn det er synd på.
Kronprinsesse Mette-Marit ble også spurt om hva hun mente om kritikken hun hadde fått for å la være å kommentere saken.
– Den kritikken står jeg godt i, konstaterte kronprinsessen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEtterspør folkeavstemning
Geelmuyden etterspør en ny folkeavstemning for hvorvidt kongehuset skal beholdes, og påpeker at det er over hundre år siden folket fikk si ja eller nei til monarkiet.
– Mitt strategiske råd til kronprinsen er at han må ta initiativ til en ny folkeavstemning. Det kan være relevant nå som et troneskifte kan være nær forstående.
Artikkelen fortsetter under annonsenI tillegg til å gi en reell bekreftelse på hvorvidt kongehuset er ønsket, tror eksperten at kronprinsparet vil ha nytte av en slik prosess.
– Jeg tenker at det ville vært lærerikt for kronprinsparet å få tilbakemelding gjennom en offentlig debatt.
Se video: Durek Verrett forteller sin side av historien – eksklusivt til ABC Nyheter
Geelmuyden er opptatt av at befolkningen og kongehuset på sin side, skal anerkjenne hvor makten ligger.
– Det dummeste de gjør nå, er å ta folket for gitt. Det er folket som er kongens hersker, ikke omvendt, sier han og legger til:
– Hvis folket forstår at det er opp til oss, ville vi kanskje senket skuldrene litt. I dag opplever vi det som om det er umulig å bli kvitt dem.
Mener de gjør rett
Peggy Simic Brønn er BI-professor, og både forsker på og underviser i PR og kommunikasjon. Hun mener det hviler et stort ansvar på Marius Borg Høiby.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Dette er en vanskelig diskusjon, ettersom kronprinsessen både er forelder til gjerningsmannen og representant for en kongelig institusjon. Marius er en voksen mann som må ta ansvar for sine egne handlinger, og de synes å være en manglende brikke i puslespillet. Han må reparere skaden, sier Brønn til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenTrond Blindheim er omdømmeekspert og dosent ved Høyskolen Kristiania. Han tror kronprinsparet gjør lurt i å vente med å kommentere saken, og viser til at den ikke er ferdig etterforsket.
– Skandalen rundt Marius er fremdeles bare i begynnelsen. Stadig flere hendelser har dukket opp under veis, sier Blindheim til ABC Nyheter.
Han mener det er riktig å vente til prosessen er gjennomført, og eventuelle tiltalepunkter er lagt frem.
– Uttaler kronprinsparet seg mens prosessen foregår, må de ut og korrigere dersom nye momenter dukker opp.
Artikkelen fortsetter under annonsenOmdømmeeksperten tror kronprinsparet kan ha lært av tidligere skandaler, og viser blant annet til da politiker Bjørnar Moxnes ble tatt for tyveri. Politikeren kom med forklaringer som viste seg å ikke stemme.
– Derfor tror jeg det lureste kronprinsparet gjør, er det de faktisk gjør nå; si minst mulig, helst ingenting, før saken er ferdig etterforsket, avslutter Blindheim.
Siktelsen utvidet
Lørdag kom nyheten om at Høiby ble pågrepet på en hytte i Innlandet fredags kveld, etter å angivelig tidligere skal ha brutt besøksforbudet mot fornærmede i voldssaken mot ham.
27-åringen skal ha vært på en jakttur med noen kompiser.
I tillegg ble det kjent at siktelsen mot ham ble utvidet.
– Siktelsen mot Høiby er utvidet. Per nå er det fire fornærmede i saken. Oslo politidistrikt etterforsker saken med høy prioritet, skrev politiet i en pressemelding til pressen lørdag.
Artikkelen fortsetter under annonsenFor fornærmede i hendelsen på Frogner er siktelsen utvidet til også å omfatte hensynsløs atferd og brudd på besøksforbud, i tillegg til ytterligere ett tilfelle av kroppskrenkelse fra tidligere.
– For fornærmede Juliane Snekkestad og fornærmede Nora Haukland omfatter siktelsen hvert sitt tilfelle av mishandling i nære relasjoner, jf. straffeloven § 282, sto det.
Videre skrev de at Høiby også er siktet for trusler rettet mot ytterligere en person.
– Anmeldelsen i denne saken er opprettet av politiet, la politiet til.
Samtidig bekreftet de at de har fått informasjon om at Høiby har brutt besøksforbudet mot den fornærmede kvinnen etter hendelsen 4. august, og at han ble pågrepet på grunn av gjentakelsesfare, men ble altså senere løslatt.