Marius Borg Høiby pågrepet på nytt – siktelsen utvidet

Marius Borg Høiby skal ha blitt pågrepet fredag kveld.
Marius Borg Høiby skal ha blitt pågrepet fredag kveld.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marius Borg Høiby ble pågrepet fredag kveld etter å skal ha brutt besøksforbudet mot fornærmede, men ble senere løslatt. Ifølge TV 2 fant politiet narkotika og ulovlig våpen på hytta han oppholdte seg da han ble arrestert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marius Borg Høiby (27) ble fredag kveld pågrepet på en hytte på Skeikampen i Innlandet.

Det skriver TV 2.

Pågripelsen skyldes at Høiby skal ha brutt besøksforbudet han har mot fornærmede i voldssaken mot ham fra 4. august. Bakgrunnen var at kvinnen i 20-årene ønsket det.

Høiby har selv samtykket til besøksforbudet, som løper ut 2. mars neste år.

I tillegg har politiet utvidet siktelsen mot ham til å gjelde vold i nære relasjoner, samt en fjerde person.

Lørdag ettermiddag ble han løslatt.

– Han skulle aldri ha vært pågrepet, sier forsvarer Øyvind Bratlien til TV 2.

VG meldte om pågripelsen først.

Narkotika og ulovlig våpen

TV 2 skriver at pågripelsen skjedde etter at politiet fikk en ransakingsbeslutning fra Oslo tingrett, og ble gjennomført at Oslo-politiets egne folk.

Under ransakingen ble det funnet narkotika og det politiet mener var et ulovlig våpen. Ingen er så langt siktet for disse forholdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høibys forsvarer, Øyvind Bratlien, sier han ikke kjenner til opplysningen om at det ble gjort funn av narkotika og et ulovlig våpen.

– Han var på tur med venner, på en jakttur. Han hadde ikke med våpen selv, sier Bratlien.

Beslutningen om å pågripe ham ble tatt flere dager i forveien – tirsdag 10. september.

Se video: «Kongen» vitser om Høiby-saken

Uenig i politiets fremstilling

Politiet sa lørdag at Høiby nektet å forklare seg for politiet etter pågripelsen fredag.

Advokaten hans er ikke enig i politiets fremstilling. Ifølge advokaten har Høiby forklart seg, men nekter for å ha brutt kontaktforbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det stemmer ikke at Høiby har nektet å forklare seg. Han forklarte at han ikke hadde noe med det å gjøre, og at han ikke erkjente straffskyld. Han hadde ikke så mye mer å si om det. Vi var enige om at han skulle svare på eventuelle spørsmål rundt dette i et kommende avhør i de andre sakene, skriver advokat Øyvind Bratlien i en epost til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiadvokat Andreas Kruszewski i Oslo politidistrikt sa til NTB lørdag ettermiddag at de hadde ønsket å avhøre Høiby i lengre tid, men at det ikke lot seg gjøre.

– Han ønsket ikke å forklare seg i dag, så vi håper vi får det til på et senere tidspunkt, sier politiadvokat Andreas Kruszewski i Oslo politidistrikt til NTB.

– Avskrekkende pågripelse

Høiby ble pågrepet i Innlandet politidistrikt, og ifølge politiadvokaten gikk det rolig for seg. Han ble deretter brakt til sentralarresten i Politihuset på Grønland. Lørdag ettermiddag ble han løslatt igjen. Da var siktelsen mot ham utvidet med flere punkter, og ytterligere én person har fått status som fornærmet i saken.

– Siktelsen mot Høiby er utvidet. Per nå er det fire fornærmede i saken. Oslo politidistrikt etterforsker saken med høy prioritet, skriver politiet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For fornærmede i hendelsen på Frogner er siktelsen utvidet til også å omfatte hensynsløs atferd og brudd på besøksforbud, i tillegg til ytterligere ett tilfelle av kroppskrenkelse fra tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For fornærmede Juliane Snekkestad og fornærmede Nora Haukland omfatter siktelsen hvert sitt tilfelle av mishandling i nære relasjoner, jf. straffeloven § 282, skriver politiet.

De skriver at Høiby også er siktet for trusler rettet mot ytterligere en person.

– Anmeldelsen i denne saken er opprettet av politiet, skriver politiet.

Samtidig bekrefter de at de har fått informasjon om at Høiby har brutt besøksforbudet mot den fornærmede kvinnen etter hendelsen 4. august, og at han ble pågrepet på grunn av gjentakelsesfare, men ble altså senere løslatt.

Kruszewski vil ikke si noe om når det kan la seg gjøre å få til nye avhør. Han mener selve pågripelsen har hatt en avskrekkende effekt, slik at faren for gjentakelse er redusert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi gjorde ham oppmerksom på at det vil få konsekvenser dersom han bryter kontaktforbudet han er ilagt på nytt, sier politiadvokaten og spesifiserer at det kan dreie seg om varetektsfengsling eller elektronisk kontroll.

Tidslinje i saken mot Marius Borg Høiby

4. august: Politiet rykker ut til en adresse på Frogner i Oslo i forbindelse med en voldshendelse i en leilighet i løpet av natten.

6. august: Advokat Øyvind Bratlien bekrefter at kronprinsesse Mette-Marits sønn og kronprins Haakons stesønn, Marius Borg Høiby, er siktet for kroppskrenkelse. Politiet bekrefter at en person ble pågrepet, men senere dimittert fra arresten. Kronprinsesse Mette-Marit utsetter reisen til sommer-OL i Paris.

7. august: Politiet opplyser at siktelsen gjelder både kroppskrenkelse og skadeverk, og at det er en relasjon mellom Høiby og fornærmede. Kronprins Haakon kaller det «en alvorlig sak».

8. august: Mette Yvonne Larsen oppnevnes som bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen. Dagen etter uttaler Larsen at hennes klient ønsker ro og er sykmeldt.

13. august: Politiet opplyser at Høiby ble pågrepet av politiet på Jansløkka skole i Asker 4. august, samt at han ikke har ønsket å forklare seg. Slottet bekrefter at kronprinsesse Mette-Marit har vært i kontakt med fornærmede.

14. august: Marius Borg Høiby innrømmer vold og rusbruk i en uttalelse til NRK, der han også kaller den fornærmede kvinnen sin kjæreste. Forsvarer Bratlien kaller det en erkjennelse av straffskyld. Fornærmedes bistandsadvokat sier det er noe hennes klient har ventet på.

15. august: Politiet bekrefter at det er planlagt avhør av Marius Borg Høiby uka etter, samt at hans ekskjæreste Nora Haukland er innkalt til avhør etter at hun har anklaget ham for vold under deres forhold.

16. august: Politiet sier at siktelsen mot Borg Høiby kan utvides. En annen ekskjæreste, Juliane Snekkestad, som også har anklaget Høiby for vold, er i avhør hos politiet og får status som fornærmet i saken.

20. august: Haukland får status som fornærmet, idet både hun og Snekkestad innkalles til nye avhør. Ifølge kvinnenes bistandsadvokater undersøker politiet begge forholdene opp mot bestemmelsene om vold i nære relasjoner i straffeloven (§282), som har en øvre strafferamme på seks års fengsel. Høiby er ikke siktet i disse sakene.

21. august: Nora Haukland hevder, ifølge sin bistandsadvokat, i et seks timer langt avhør med politiet i Oslo at Høiby utsatte henne for «fysisk og psykisk vold» under tiden de var et par.

22. august: Den fornærmede kvinnen var i nytt, tre timer langt, avhør med politiet i Oslo. Også Juliane Snekkestad var i et nytt avhør samme dag.

Et planlagt avhør med Marius Borg Høiby blir avlyst etter at advokaten hans meldte forfall.

23. august: Politiet opplyser at de har utvidet siktelsen mot Marius Borg Høiby til også omfatte trusler mot den samme kvinnen som han allerede er siktet for vold mot. Videre opplyses det at etterforskningene mot ham er delt mellom Oslo og Sørøst politidistrikt.

25. august: I en måling Norstat har gjennomført for NRK, svarer 36 prosent at de har fått et mer negativt syn på kongehuset. Støtten til monarkiet som styreform synker også. Høiby-saken, Märtha Louise og Durek Verrett trekkes fram som årsaker.

26. august: Under et besøk på oljemessen i Stavanger kommenterer kronprins Haakon Høiby-saken og sier den er alvorlig. Kronprinsen bekrefter at Høiby, i likhet med resten av kongefamilien, har diplomatpass. Kronprinsen sier også at de var kjent med «en del» av det Høiby har beskrevet om rus- og psykiske problemer.

27. august: Marius Borg Høiby møter til sitt første avhør hos politiet i Oslo. I etterkant sier forsvareren at klienten ikke har tatt stilling til siktelsen mot seg, og at det vil bli gjennomført flere avhør i tiden framover.

28. august: Juliane Snekkestad er i sitt fjerde avhør hos Sørøst politidistrikt i Tønsberg. Marius Borg Høiby reiser til Italia.

29. august: Oslo politidistrikt overtar ansvaret for hele etterforskningen, også det som gjelder Snekkestad.

3. september: Marius Borg Høiby ilegges besøksforbud mot den fornærmede kvinnen fra august-episoden. Han fjernes også fra de offisielle kategoriene på kongehusets nettsider.

10. september: Politiet bekrefter at de hadde en forebyggende samtale med Høiby i 2023.

Kilde: NTB

– Vurderte meldeplikt

Varetektsfengsling var en del av vurderingen allerede nå, i likhet med meldeplikt, men det ble altså ikke tatt i bruk.

– Siktelsen er åpenbart alvorlig, men det ble ikke vurdert som forholdsmessig. Vi valgte å løslate ham da vi konstaterte at han ikke ønsket å forklare seg, sier Kruszewski.

Ved eventuelle nye brudd på besøksforbudet kan en politiadvokat avgjøre at det skal tas i bruk elektronisk kontroll. Deretter kan den siktede enten samtykke eller få det brakt inn for tingretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik saken står nå, står Høiby fritt til å reise hvor han vil.

Politiadvokat Andreas Kruszewski i Oslo politidistrikt understreker at politiet kommer til å fortsette å prioritere saken svært høyt, slik de har gjort til nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Saker som gjelder mishandling i nære relasjoner, er alltid høy prioritet. Det er blant de mest alvorlige lovbruddene vi har i straffeloven, sier han.

Forsvarer reagerer

Høibys forsvarer sier hans klient bestrider grunnlaget for den seneste pågripelsen av ham, og langer ut mot politiet.

Marius Borg Høiby sin forsvarer Øyvind Bratlien er kritisk til den seneste pågripelsen, og sier hans klient nekter straffskyld for brudd på besøksforbudet. Foto: Terje Pedersen / NTB
Marius Borg Høiby sin forsvarer Øyvind Bratlien er kritisk til den seneste pågripelsen, og sier hans klient nekter straffskyld for brudd på besøksforbudet. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Høiby ble pågrepet fordi han lørdag 7.9 angivelig tok kontakt med fornærmede én gang, på tross av besøksforbudet, fra skjult telefonnummer. Beslutningen er datert 10.9, skriver Høibys forsvarer Øyvind Bratlien i en tekstmelding til NTB.

– Han bestrider dette og erkjenner ikke straffskyld. I mine 17 år som forsvarer har jeg ikke opplevd eller hørt om en pågripelse på et så tynt faktisk og rettslig grunnlag, skriver Bratlien.

Ifølge forsvareren nekter Høiby straffskyld for brudd på besøksforbudet.