Eksperter uenige om Mette-Marits kontakt med fornærmede i Høiby-saken

Slottet bekreftet tirsdag at kronprinsesse Mette-Marit har vært i kontakt med fornærmede i Høiby-saken. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB
Slottet bekreftet tirsdag at kronprinsesse Mette-Marit har vært i kontakt med fornærmede i Høiby-saken. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere eksperter stiller spørsmålstegn til Slottets stempling av Mette-Marits kontakt med fornærmede i Høiby-saken som en privatsak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenposten har stilt flere eksperter spørsmålet om hvorvidt det er en privatsak at det har vært kontakt mellom den kommende dronningen og kvinnen som er fornærmet i straffesaken mot hennes sønn.

Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening sier til avisa at hun mener dette ikke er en privatsak.

– Dette er en sak av stor offentlig interesse. Så vil det selvsagt være detaljer rundt kontakten som det ikke er naturlig å snakke offentlig om, ikke minst av hensyn til fornærmede, sier hun.

Kan føre til spekulasjoner

Det at Slottet velger å ikke kommentere dette, påpeker hun vil kunne føre til spekulasjoner rundt saken.

– Hvorvidt det kan oppfattes som et forsøk på å påvirke fornærmede, må nesten politiet svare på, understreker Kjelling Nybø.

Hun mener også det er vanskelig å fastslå hva som er privat eller ikke for kongefamilien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke urimelig å stille spørsmål

Advokat Jon Wessel-Aas, som har jobbet mye med medierett, mener det ikke er urimelig at offentligheten stiller spørsmål til konteksten i samtalen mellom Mette-Marit og fornærmede.

Han sier at kronprinsessen som siktedes mor er fritatt vitneplikt og ikke må svare på spørsmål om kommunikasjonen eller forklare seg til politiet eller retten.

Wessel-Aas påpeker også at Slottet ikke er omfattet av offentlighetsloven og at de selv definerer hva som er privat.

– De kan ikke diktere hvor grensene går når pressen publiserer informasjon om dem og deres liv via andre kilder, sier han.