Øyafestivalen blir totalt kjøttfri – mener det er diskriminering
Øyafestivalen strekker seg stadig etter nye bærekraftige tiltak. I år tilbyr de kun vegetarisk mat – og det har skapt reaksjoner.
Neste uke blir Tøyenparken i Oslo fylt med 85.000 festivalglade mennesker når Øyafestivalen sparkes i gang.
Festivalen har gradvis tatt flere bærekraftige valg de siste årene, og i år har de valgt en totalt kjøttfri meny. Det blir altså matboder med vegetarmat og fisk som møter sulte festivalgjengere.
Reaksjonene har haglet etter at nyheten kom denne uken. I Facebook-innlegg og i kommentarfeltet har flere uttrykket misnøye med endringen. Noen skriver at de mener det er diskriminering.
Tror det blir sure miner
Avtroppende leder i Breheimen Mat, Leif Skiaker, har solgt den populære elgbabben og andre viltmatprodukter på Øyafestivalen i åtte år. Det har han også lyst til i år, men den planen er avblåst.
Det gjør han trist.
– Jeg synes det er trist og leit, men jeg synes det er mest leit for våre faste kunder som er trofaste og dukker opp år etter år. De pleier å glede seg skikkelig fordi de spiser det så sjeldent, sier Skiaker som er skråsikker på at det blir en del sure miner blant festivalerne når de ikke finner elgmatboden.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet sier han i en uttalelse til TV 2.
Skiaker er enig i at det er viktig å tenke bærekraftig når det kommer til matvalg, men forstår ikke hvordan mat med elgkjøtt er mindre bærekraftig enn vegetariske produkter som fraktes verden rundt.
På spørsmål om det er diskriminering å ekskludere boder med kjøttmat, sier han seg enig. Han mener at folk må få velge det de vil, og sammenligner med at det hadde vært like dumt å ikke selge noe alkoholfritt og bare alkoholholdig øl.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIngen jordomseilt avokado
Tidligere denne uka ble det reist et spørsmål om hvorvidt det er mer bærekraftig å servere produkter som avokado, som har reist med fly fra Mexico. Dette svarer festivalsjef Tonje Kaada på, og hun kan fortelle at de skal servere økologisk og kortreist mat fra norske gårder.
Hun nevner både oster, urter og grønnsaker - til og med villfisk fra Lofoten.
Artikkelen fortsetter under annonsenOg det blir ingen avokado å finne på festivalens matmeny, skal vi tro Kaada.
– På Øyafestivalen finnes det ikke en eneste avokado flydd inn fra Mexico, bekrefter hun til TV 2.
Øyafestivalens ledelse sier at over 90 prosent av festivalens publikum sier det er viktig at festivalen jobber for å bli enda mer bærekraftig.
Festivalsjefen informerer at mat tidligere har tilsvart over 50 prosent av festivalens samlede utslipp. De siste årene har de kuttet over 80 prosent av utslippene fra mat, og det er tall de er stole av å kunne presentere.
På Øyafestivalen vil det bli servert vegetar- og fiskeretter fra 22 ulike matboder.