Oste-ekspert: – Det er ikke ost på noen måte

Flere produkter kan se ut som ost, men innholdet er noe helt annet. Slik som på bildet, finnes det masse ekte oster på butikken. Se lenger ned i saken for å se hvilke produkter som ikke er kun ost.  (Rodrigo Freitas / NTB)
Flere produkter kan se ut som ost, men innholdet er noe helt annet. Slik som på bildet, finnes det masse ekte oster på butikken. Se lenger ned i saken for å se hvilke produkter som ikke er kun ost.  (Rodrigo Freitas / NTB)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere meieriprodukter lages av noe helt annet enn melk. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som kan se ut som ost på butikken, er ikke nødvendigvis ost.

Synnøve produserer «Revet». 52 prosent av innholdet er såkalt «Topping».
Synnøve produserer «Revet». 52 prosent av innholdet er såkalt «Topping».

Skal du for eksempel lage pizza, og plukker med deg det som ser ut som revet ost mens du raser gjennom butikken, kan du risikere å kjøpe noe som mest av alt er olje og vann.

Produsentene og butikkene kaller det «topping», og det er ofte blandet sammen med gulost.

Olje og vann

«Topping» består gjerne av vann og kokosolje.

Blandingen går under forskjellige obskure navn.

Rema 1000 har sin egen versjon av det som ikke er ost.
Rema 1000 har sin egen versjon av det som ikke er ost.

Synnøve produserer «Revet». 52 prosent av innholdet er såkalt «Topping».

De er ikke de eneste som produserer lignende blanding. En del av de store matvarekjedene produserer sine egne pizzatoppinger.

Oste-ekspert, Arvid Notland, ville ikke spist dette.
Oste-ekspert, Arvid Notland, ville ikke spist dette.

Ikke ost

«Oste-Arvid», eller Arvid Notland som han egentlig heter, er ekspert på ost.

Han driver med både ostesmaking og ostebedømming, og studerer også ost på Academy of Cheese.

På spørsmål om hva han synes om ost blandet med såkalt topping, er eksperten tydelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke ost på noen måte, sier Notland til ABC Nyheter.

Som en som er nysgjerrig på melkeprodukter, innrømmer han at han har smakt på slike produkter.

– Men kun for å teste, understreker Notland.

Arvid Notland, også kalt «oste-Arvid» er ekspert på ost. Foto: Privat
Arvid Notland, også kalt «oste-Arvid» er ekspert på ost. Foto: Privat

Noen produsenter reklamerer med at produktene vil gi god «ostestrekk», altså at produktene vil kunne strekkes langt når det smelter.

– Hva er poenget med noe som ikke smaker godt men kan strekkes langt? Da ville jeg heller brukt en god mozzarella, mener ekseperten.

På generell basis, vil ikke Notland anbefale slike produkter.

– Hvis man vil ha ost, bør man kjøpe faktisk ost. Om man ikke vil kjøpe ost, ville jeg heller bare ikke spist det.