Ikke gjør denne reisetabben

Avinor minner om at man aldri skal pakke løse litiumbatterier eller powerbanks i innsjekket bagasje.
Avinor minner om at man aldri skal pakke løse litiumbatterier eller powerbanks i innsjekket bagasje. Foto: Mouse family / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Litiumbatterier, som powerbanks og batterier til verktøy, er strengt forbudt å ta med i innsjekket bagasje når du skal ut og fly.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en pressemelding skriver Avinor det oppdages store mengder powerbanks og andre litiumbatterier i røntgenmaskiner på norske flyplasser.

Disse fjernes av hensyn til flysikkerheten.

Gjenstandene regnes nemlig som selvantennelige og er derfor strengt forbudt i innsjekket bagasje.

Utgjør trussel for dyretransport

Njål Ladstein, sjef for samfunnssikkerhet i Avinor, forklarer at slike batterier produserer sin egen oksygen når de brenner og er derfor vanskelig å kontrollere.

Han opplyser at moderne fly delvis kan kontrollere utvikling av brann i lasterom, men det går på bekostning av annet levende i lasterommet, som hunder under dyretransport.

Se video: Måtte lette igjen etter dette

– Når en passasjer sjekker inn, inngår vedkommende en kontrakt med flyselskapet ved at de svarer på om de har med seg farlig gods. Ved å transportere batterier i innsjekket bagasje bryter de denne kontrakten, og dermed loven, presiserer Folkestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du kan kun ha med powerbanks i håndbagasjen. Skulle et batteri begynne å utvikle varme i kabinen har kabinpersonalet spesielle poser som gjør at de kan begrense en eventuell brann, fortsetter han.

Oslo og Svalbard

I mars begynte Avinor å rapportere alle funn av litiumbatterier til Luftfartstilsynet.

Flest funn er gjort på Svalbard lufthavn med 733 litiumbatterier. Deretter kommer Oslo lufthavn med 674 funn.

– Årsaken til at Svalbard rangerer så høyt, er nok på grunn av den høye andelen spesialutstyr som varmesåler og varmehansker. Disse inneholder litiumbatterier, og må følgelig konfiskeres.