Regjeringen avvikler ordning med gravferd på statens bekostning
Staten skal ikke lenger ta regningen for begravelsen til viktige personligheter i kultur- og samfunnsliv. Politikere og kongehus beholder sine ordninger.
Framover blir det kun kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministere og høyesterettsjustitiarier som skal få betalt sine begravelser av staten.
Stortinget har en tilsvarende ordning for sittende stortingsrepresentanter og tidligere stortingspresidenter.
– Endringene vil gjøre det mer forutsigbart i hvilke tilfeller vi skal tilby det. Fram til nå har det vært en skjønnsmessig vurdering. Da har det vært vanskelig å håndtere det forutsigbart og rettferdig, sier kulturminister Lubna Jaffery (Ap) til NTB.
Se video: Plutselig flyr dekselet opp: – Urovekkende
Har ført til debatter
Tidligere har personer som har gjort en «fremragende og helt særskilt innsats for landet eller for det norske samfunnet» også kunnet få begravelse på statens bekostning.
Ordningen har omfattet veldig få personer, og det har ofte blitt en debatt når folkekjære personligheter ikke har fått begravelse på statens regning, mens andre har.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFilosof Arne Næss, motstandsfolk, overlevende etter konsentrasjonsleirer i andre verdenskrig, aktivist Kim Friele og skuespiller Toralv Maurstad er eksempler på personer der staten har betalt for begravelsen.
Stortinget med egen ordning
Regjeringen lover at de fortsatt skal hedre dem som går bort, men på andre måter.
– Det er viktig for oss å være til stede, enten ved at man sender en krans, deltar i gravferden eller ved å holde en tale på vegne av regjeringen i begravelsen, sier Jaffery.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Hvorfor er det viktig at politikerne beholder ordningen?
– De som er omfattet av det som gjenstår av ordningen er et fåtall personer som er eller har vært statens fremste folkevalgte, sier Jaffery.
– Når dere først gjør disse grepene, hvorfor skroter dere ikke bare ordningen for alle?
– Hovedutfordringen med ordningen var at den ble for skjønnsmessig. De som nå er omfattet er de som gjennom demokratiet har innehatt statens ledende posisjoner.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Rollen for demokratiet
Når en konge, dronning, kronprins eller kronprinsesse dør, blir det gjennomført det en såkalt statsbegravelse, som følger egne regler.
Ordningen som regjeringen forvalter, skal framover gjelde for medlemmer av den nære kongefamilien som aktivt har representert Kongehuset, sittende medlemmer av regjeringen og tidligere statsministre, og sittende eller tidligere høyesterettsjustitiarier.
– Det er i kraft av sin rolle i det norske demokratiet at sittende stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer og tidligere statsministre og stortingspresidenter er omfattet av ordningen med gravferd på statens bekostning, opplyser Statsministerens kontor i en pressemelding.