Streikefare i luftfarten – beskylder NHO Luftfart for «spill med liv og helse»

Denne uken innledes mekling for landets flyteknikere. Blir det ikke enighet, kan en streik bryte ut fra midnatt natt til fredag. Foto: Paul Kleiven / NTB
Denne uken innledes mekling for landets flyteknikere. Blir det ikke enighet, kan en streik bryte ut fra midnatt natt til fredag. Foto: Paul Kleiven / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyteknikerne beskylder NHO Luftfart for et «spill med liv og helse» og forsøk på «fagforeningsknusing». 19. og 20. juni møtes de to hos Riksmekleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos Riksmekleren skal de forsøke å finne en løsning etter bruddet i forhandlingene i mai. Hvis de ikke lykkes, kan ferietrafikken bli rammet av streik fra midnatt natt til fredag, skriver Flysmart24.no.

En konflikt rammer både SAS, Norwegian og Widerøe, som da får problemer med å få utført vedlikehold og utbedret feil på flyene.

Lederen for Norsk Flyteknikerorganisasjon, Jan Skogseth, sier uenigheten dreier seg om lønn og om innretning av arbeids- og fritid for flyteknikerne.

Plassoppsigelse for 30

Norsk Flyteknikerorganisasjon har varslet plassoppsigelse for 30 medlemmer i første omgang.

NHO Luftfart svarte med å levere plassoppsigelse for flyteknikerne i Luftambulansen (Avincis) og ønsker dermed å involvere dem i konflikten, skriver NFO i en pressemelding som først ble omtalt i Dagbladet Børsen.

Noe lignende skjedde i 2022 og resulterte etter kort tid i tvungen lønnsnemnd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Flyvrak funnet etter 53 år

– Fremtvinge tvungen lønnsnemnd

– Det fremstår som at NHO Luftfart planlegger et spill med liv og helse i forsøk på å fremtvinge tvungen lønnsnemnd, noe som vil være et direkte misbruk av ordningen og som undergraver vår rett til arbeidskamp, sier lederen i NFO, Jan Skogseth, i pressemeldingen.

Han sier videre at medlemmene i NFO føler seg tråkket på, og at streikeviljen er stor for å bekjempe det han kaller fagforeningsknusingen.

Administrerende direktør Erik Lahnstein i NHO Luftfart skriver i en epost til E24 at det er helt normal prosedyre at arbeidsgiversiden også tar ut øvrige ansatte som omfattes av den samme arbeidsavtalen.

– Det er også tilfelle denne gangen. NHO Luftfart har derfor gitt plassoppsigelse for de tre bedriftene som ikke var omfattet av arbeidstakersidens plassoppsigelse, sier Lahnstein.