Historisk lav forekomst av tuberkulose i Norge

I fjor hadde Norge den laveste forekomsten av tuberkulose siden rapporteringen startet i 1962. Foto: Jil Yngland / NTB
I fjor hadde Norge den laveste forekomsten av tuberkulose siden rapporteringen startet i 1962. Foto: Jil Yngland / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2023 var det 153 personer som ble syke av tuberkulose i Norge. Dette er det laveste antallet siden rapporteringen startet i 1962.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skriver FHI på sine nettsider. Tallene er hentet fra årsrapporten for tuberkulose i Norge for 2023.

– Det finnes effektiv behandling mot tuberkulose, også mot multiresistent tuberkulose, og de aller fleste som behandles i Norge blir friske, opplyser overlege Jacob Dag Berild ved FHI.

Majoriteten av de som blir syke med tuberkulose i Norge er født i utlandet, og en firedel av personene med tuberkulose i Norge i 2023 var ukrainere, noe FHI knytter sammen med ankomsten av ukrainske flyktninger til Norge de siste to årene.

Selv om dette er det laveste antallet innrapporterte tilfeller siden rapporteringen startet i 1962, er det samtidig en økning i antall personer med multiresistent tuberkulose, med 15 innrapporterte tilfeller i 2023. Berild uttrykker bekymring for økningen både i Norge og på verdensbasis.

– Denne formen for tuberkulose er mer krevende å behandle fordi tuberkulosebakteriene er resistente mot de vanlige antibiotiske legemidlene som brukes i behandlingen, sier Berild.