Undersøkelse: 1 av 3 bryr seg ikke om de strømmer ulovlig

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) mener en holdningsendring må til. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) mener en holdningsendring må til. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny undersøkelse viser at nordmenns holdninger til ulovlige strømme- og IPTV-tjenester gir grunn til bekymring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bekymringsfullt at så mange synes det er greit å ty til ulovlig strømming. Slike tjenester er med på å ødelegge økonomien til alle som lever av å lage kreativt innhold, ikke minst fagfolk og kunstnere, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

Undersøkelsen viser at 31,8 prosent av respondentene under 30 år ikke bryr seg om tjenestene de strømmer fra er ulovlig eller ikke, altså nærmere 1 av 3. Totalt for befolkningen er tallet 17,6 prosent.

29,4 prosent svarer at de syntes det er greit å benytte seg av ulovlige tjenester for å spare penger, til tross for at 72 prosent er enig i at kreative yrker skades ved å bruke innhold fra ulovlige tjenester.

– Til syvende og sist er det vi som ser og hører på, som kan ende opp med et dårligere tilbud. Det må åpenbart en holdningsendring til, sier Jaffery.

Undersøkelsen er gjennomført på vegne av Velgekte (myndighetsnettverket mot inngrep i immaterialrettigheter) som blant annet drives av Patentstyret og Kultur- og likestillingsdepartementet.