Japanere kjøper dobbelt så mye norsk makrell som laks

Norsk makrell kan fiskes på Vippetangen i Oslo sentrum. Arkivfoto. Foto: Heiko Junge / NTB.
Norsk makrell kan fiskes på Vippetangen i Oslo sentrum. Arkivfoto. Foto: Heiko Junge / NTB. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss har vært i Japan og Sør-Korea for å fremme norske sjømatinteresser, og makrellen spilte en sentral rolle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sivertsen Næss har hatt fire ministermøter og en rekke næringslivsmøter og pressemøter, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

De fleste nordmenn er kjent med norsk laks som en eksportsuksess og et populært produkt i mange land. Men ikke alle vet at norsk makrell er svært ettertraktet i utlandet, og særlig i Japan og Sør-Korea.

I fjor kjøpte japanerne mer enn dobbelt så mye norsk makrell som norsk laks i Japan.

– Japan ønsker blant annet å beskytte egne fiskere, men japanske fiskere klarer ikke å dekke behovet til makrellspisende japanere verken på kvantitet eller kvalitet. De er derfor avhengig av import, sier Sivertsen Næss i pressemeldingen.

Norsk makrell møter imidlertid toll ved import som gjør norsk makrell dyrere enn makrell fra andre land, som Storbritannia og EU. Fiskeri- og havministeren var tydelig i møter både i Sør-Korea og Japan.

– Japan og Sør-Korea er våre viktigste markeder for makrell. Jeg tok derfor opp ønsket om forbedret markedsadgang for norsk makrell i alle relevante politiske møter, sier fiskeri- og havministeren i pressemeldingen.