Olivenolje: Prisene til himmels

Prisen på olivenolje har økt kraftig det siste året.
Prisen på olivenolje har økt kraftig det siste året.  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen har steget med nesten 30 prosent de siste tolv månedene. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at matprisene fortsetter å øke. Det siste året var den generelle prisveksten på 3 prosent, mens prisene på mat og alkoholfri drikke økte med 5,4 prosent i samme periode.

Fra april til mai i år, økte matvareprisene med 1,1 prosent. Det er en høy månedsendring til mai måned å være, men likevel en moderat oppgang sammenlignet med samme tid i fjor.

Olivenolje er blant varene hvor prisen har skutt i været. Det siste året har prisen på olivenolje økt med 28,3 prosent, skriver DinSide.

– Matolje generelt har steget i pris, og olivenolje har fortsatt en ganske sterk prisvekst, sier Espen Kristiansen, seksjonsleder prisstatistikk i SSB, til forbrukernettstedet.

Hovedårsaken til at prisen har økt så kraftig, er dårlige innhøstinger de siste par årene, ifølge Olivier Goutaland Canal, daglig leder for delikatessebutikken Olivier & Co.

– Det har vært to år med dårlig innhøsting i Spania, det har vært en reduksjon på rundt 50 prosent, sier han til DinSide.