Kronprinsesse Mette-Marits litteraturtog på skinner igjen

Kronprinsesse Mette Marit går om bord Litteraturtoget like før avgang fra Trondheim stasjon i 2015. Litteraturtoget er kronprinsesse Mette-Marits egen litteraturfestival. Foto: Heiko Junge / NTB
Kronprinsesse Mette Marit går om bord Litteraturtoget like før avgang fra Trondheim stasjon i 2015. Litteraturtoget er kronprinsesse Mette-Marits egen litteraturfestival. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter fem års pause er kronprinsesse Mette-Marits hjertebarn oppe og tøffer og går. Årets litteraturtog følger Rørosbanen, fra Elverum til Røros.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke forestille meg et liv uten bøker, sa kronprinsesse Mette-Marit da hun for ti år siden ønsket velkommen til det første Litteraturtoget.

Deretter har det blitt seks turer til skinnelangs i Norge og én reise i Tyskland.

På denne åttende togreisen går langs Rørosbanen med stopp i Elverum, Alvdal og Røros. Godt kjente forfatternavn, så vel som unge krefter deltar med skjønnlitterære historier og erfaringer på arrangementer underveis.

Første stopp er Elverum tirsdag, der det på ettermiddagen blir samtale mellom de etablerte norske forfatterne Linn Ullmann og Niels Fredrik Dahl og biografen Alf van der Hagen.

Se video: Kong Harald fikk salen til å le

Heftig avslutning

Dag to på tur stopper toget i Alvdal, med møte med fjorårets debutanter Oliver Lovrenski, Monica Goksøyr og Signe Holm Pedersen, samt Alexander Kielland Krag, som ikke er debutant, men som har et stort publikum blant yngre lesere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Litteraturtoget 2024 avsluttes på Røros samme kveld. Der blir det samtale med en av Frankrikes mest omtalte forfattere, Virginie Despentes, kjent med Subutex-trilogien. Av sitt norske forlag beskrives hun som «en enfant terrible i fransk litteratur som skriver rasende og innsiktsfullt om samfunnets utskudd». Med i samtalen blir også norske Wencke Mühleisen, som var med da Litteraturtoget 2017 stoppet på Vennesla i Agder.

Under seansen på Vennesla bibliotek for sju år siden pratet kronprinsessen og Mühleisen om brevromanen «All gjeldende fornuft», en bok Mette-Marit sa inneholdt formuleringer med «en sånn eksistensiell tyngde at de slår meg helt i bakken».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kronprinsesse Mette-Marit på toget i bibliotekvogna i forbindelse med Litteraturtoget 2016. Foto: Lise Åserud / NTB
Kronprinsesse Mette-Marit på toget i bibliotekvogna i forbindelse med Litteraturtoget 2016. Foto: Lise Åserud / NTB

Det går ikke alltid et tog

Årets «bokfestival på skinner» er første litteraturtog på fem år.

– Det ble et opphold for Litteraturtoget på grunn av koronaen, og så har det tatt en stund å få planlagt en ny togtur, av ulike årsaker, sier kommunikasjonssjef Guri Varpe til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste årene har kronprinsessen imidlertid fulgt opp engasjementet sitt for leseglede blant annet ved å bidra til lesekampanjen Sommerles for barn, være til stede under Norsk litteraturfestival og som høy beskytter for Norsk Bibliotekforening og litteraturambassadør for Norge.

Litteraturtoget 2024 har samme motto som før, «det finnes en bok for alle». Det er 113 meter langt og frakter blant annet en bibliotekvogn. Publikum er hjertelig velkommen om bord i bibliotekvognen som inneholder deler av Kronprinsessens private boksamling.