Én av fem sykepleiervakter bemannes ikke av sykepleiere

I Norsk sykepleierforbunds kartlegging av bemanning i kommunenes helse- og omsorgstjeneste kommer det fram at én av fem sykepleiervakter ikke bemannes av sykepleiere.
I Norsk sykepleierforbunds kartlegging av bemanning i kommunenes helse- og omsorgstjeneste kommer det fram at én av fem sykepleiervakter ikke bemannes av sykepleiere. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tall fra Norsk Sykepleierforbund bemannes én av fem av sykepleiervaktene i kommunenes helse- og omsorgstjeneste ikke av sykepleiere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er alvorlig og går ut over pasientsikkerheten. Pasienter på sykehjem har ofte sammensatte og komplekse lidelser. De trenger derfor helsepersonell med kompetanse, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen.

Forbundet la mandag fram en rapport hvor de har kartlagt avviket mellom planlagt turnus og faktisk bemanning i kommunenes helse- og omsorgstjeneste.

Ifølge rapporten er det gjennomsnittlig 19, 1 prosent av de planlagte sykepleiervaktene som enten forble ubemannet eller bemannet av personell med lavere kompetanse. Dette er en økning fra 2023 da det samme tallet lå på 17, 9 prosent.

Det er også et stort avvik blant helsefagarbeiderne, der 10,7 prosent av vaktene enten sto udekket eller erstattet, en økning fra fjorårets 9,7 prosent.

– Dette er det politikere og arbeidsgivers ansvar å gjøre noe med. Kommunene må sikres økonomiske muskler til å sikre bemanning på et forsvarlig nivå, og det må tas høyde for fravær. Å beholde og rekruttere sykepleiere til kommunal helse- og omsorgstjeneste bør stå øverst på blokka til både nasjonale og lokale politikere, sier Sverresdatter Larsen.